Miroslav Aleksić: Jučerašnji incident u Ribnikaru pokazao da nismo izvukli pouke iz majskih tragedija

Majske tragedije prošle godine su bile velike opomene za celo društvo i čini mi se da nismo izvukli neke pouke i da je režim nastavio bez skrupula svoju borbu za vlast a da se ništa ne promeni u sistemu obrazovanja i borbe protiv vršnjačkog nasilja, izjavio je danas predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić u Nišu gde su osnovani Opštinski odbori Palilula i Pantelej.

Aleksić je istakao da moramo da nastavimo da dižemo svest o vršnjačkom, ali i svakom drugom nasilju u društvu.

„Juče smo imali slučaj da su deca razoružala decu. Gde je tu sistem, školsko obezbeđenje, policija? Ako je juče đak uneo u školu Vladislav Ribnikar nož i deca to otkrila pre nego bilo ko drugi – sistem ne funkcioniše i sve se raspada”, ukazao je Aleksić.

To je rezultat, kako je naveo Aleksić, poruke režima da je društvu potreban vođa, a ne sistem.

„Srbiji je potreban sistem koji brine o svakom pojedincu, ekonomiji, infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju i bezbednosti. A ne da jedan čovek, kad dođe u Niš, da slobodne dane svim zaposlenima u javnom sektoru i kaže im se da idu da dočekaju vođu. Ne treba niko da dočekuje vođu”, napomenuo je Aleksić.

Srbiji treba sistem da ne bismo opet imali majske tragedije, upozorio je Aleksić, kao i da bi se Niš razvija podjednako sa ostalim delovima Srbije.

„Treba nam decentralizovana Srbija u kojoj postoje institucije koje odlučuju o odgovornosti, da obezbede pravdu, da odluče u šta će se ulagati, a ne da se jedan čovek nameće kao vrhovni poglavar svih nas koji misli da je najpametniji. Zapravo se sve svodi na kriminal, korupciju i političku moć nekoliko pojedinaca koji misle da mogu da rade šta god žele bez kazne”, predočio je Aleksić.

On je istakao da Niš ne sme da se ponižava kada dolazi Vučić, već da je dužnost vlasti da obezbedi građanima sistem i bolji život.

„Danas nemamo vlast koju su građani izabrali svojom voljom kako nalaže Ustav, nego imamo uzurpatore volje građana koji su pokrali ovde i sve prethodne izbore. Spremni su da nastave da kradu, ali im to nećemo dozvoliti”, upozorio je Aleksić.

Narodna poslanica NPS Ana Eraković izjavila je da je vlast posle majskih tragedija trebalo da donese sistemsko rešenje za borbu protiv vršnjačkog nasilja, a da je umesto toga donela uredbu o razoružavanju građana.

„Od tog razoružavanja, 272 pištolja koji su godinama bili na sigurnom kod građana su oduzeti akcijom policije, a potom nelegalno pušteni na ulice grada“, iznela je Eraković.

Narodni poslanik i potpredsednik NPS Đorđe Stanković je uoči akcije GO Niš izneo da će sve više biti na ulici kako bi čuli stavove građana o vlasti.

„Pre svega moramo da objasnim ko su ovde bili gradonačelnik, predsednik opštine i ostali funkcioner jer to nije bio Aleksandar Vučić, već njegova klika, Srpska napredna stranka i njeni predstavnici koji nikad ništa nisu uradili za svoj grad, već smo za lične interese“, kazao je Stanković.

To pokazuje činjenica da su se funkcioneri SNS stalno borili međusobno, kako je naveo Stanković, kao i inflacija korupcije koja se desila u Nišu.

„Pozivam sve građane da se mobilišu jer ćemo imati problema sa pristupom medijima i da se priključe opozicionim strankama i organizacijama, kako bismo imali kao 1996. godine sjajan momenat da se promene pokrenu iz Niša“, pozvao je Stanković.