Мирослав Алексић: Јучерашњи инцидент у Рибникару показао да нисмо извукли поуке из мајских трагедија

Мајске трагедије прошле године су биле велике опомене за цело друштво и чини ми се да нисмо извукли неке поуке и да је режим наставио без скрупула своју борбу за власт а да се ништа не промени у систему образовања и борбе против вршњачког насиља, изјавио је данас председник Народног покрета Србије (НПС) Мирослав Алексић у Нишу где су основани Општински одбори Палилула и Пантелеј.

Алексић је истакао да морамо да наставимо да дижемо свест о вршњачком, али и сваком другом насиљу у друштву.

„Јуче смо имали случај да су деца разоружала децу. Где је ту систем, школско обезбеђење, полиција? Ако је јуче ђак унео у школу Владислав Рибникар нож и деца то открила пре него било ко други – систем не функционише и све се распада”, указао је Алексић.

То је резултат, како је навео Алексић, поруке режима да је друштву потребан вођа, а не систем.

„Србији је потребан систем који брине о сваком појединцу, економији, инфраструктури, здравству, образовању и безбедности. А не да један човек, кад дође у Ниш, да слободне дане свим запосленима у јавном сектору и каже им се да иду да дочекају вођу. Не треба нико да дочекује вођу”, напоменуо је Алексић.

Србији треба систем да не бисмо опет имали мајске трагедије, упозорио је Алексић, као и да би се Ниш развија подједнако са осталим деловима Србије.

„Треба нам децентрализована Србија у којој постоје институције које одлучују о одговорности, да обезбеде правду, да одлуче у шта ће се улагати, а не да се један човек намеће као врховни поглавар свих нас који мисли да је најпаметнији. Заправо се све своди на криминал, корупцију и политичку моћ неколико појединаца који мисле да могу да раде шта год желе без казне”, предочио је Алексић.

Он је истакао да Ниш не сме да се понижава када долази Вучић, већ да је дужност власти да обезбеди грађанима систем и бољи живот.

„Данас немамо власт коју су грађани изабрали својом вољом како налаже Устав, него имамо узурпаторе воље грађана који су покрали овде и све претходне изборе. Спремни су да наставе да краду, али им то нећемо дозволити”, упозорио је Алексић.

Народна посланица НПС Ана Ераковић изјавила је да је власт после мајских трагедија требало да донесе системско решење за борбу против вршњачког насиља, а да је уместо тога донела уредбу о разоружавању грађана.

„Од тог разоружавања, 272 пиштоља који су годинама били на сигурном код грађана су одузети акцијом полиције, а потом нелегално пуштени на улице града“, изнела је Ераковић.

Народни посланик и потпредседник НПС Ђорђе Станковић је уочи акције ГО Ниш изнео да ће све више бити на улици како би чули ставове грађана о власти.

„Пре свега морамо да објасним ко су овде били градоначелник, председник општине и остали функционер јер то није био Александар Вучић, већ његова клика, Српска напредна странка и њени представници који никад ништа нису урадили за свој град, већ смо за личне интересе“, казао је Станковић.

То показује чињеница да су се функционери СНС стално борили међусобно, како је навео Станковић, као и инфлација корупције која се десила у Нишу.

„Позивам све грађане да се мобилишу јер ћемо имати проблема са приступом медијима и да се прикључе опозиционим странкама и организацијама, како бисмо имали као 1996. године сјајан моменат да се промене покрену из Ниша“, позвао је Станковић.