Мирослав Алексић и Срђан Миливојевић предали доказе који указују на корупцију при изградњи аутопута Тужилаштву за организовани криминал

Председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе „Србија против насиља” Мирослав Алексић и кандидат за ту листу из Демократске Странке Срђан Миливојевић предали су данас Тужилаштву за организовани криминал документа која указују на корупцију у изградњи дела деонице аутопута Рума-Шабац-Лозница.

„Тужилаштво има обавезу по члану 99. правилника о управи у јавним тужилаштвима да формира предмет на основу јавне информације, посебно ако смо је објавили ми као народни посланици. Ипак ћемо им ми предати документа, јер може да се догоди да они гледају само РТС, Пинк и Хепи где није било речи о томе”, изјавио је Алексић.

Алексић је додао да је до њега дошла информација да Српска напредна странка наводно спроводи истрагу о томе како је писмо Александра Папића дошло до опозиције.

„Позивам тужилаштво да се не баве тиме, већ да испитају наводе и утврде чињенице, да испитају уговоре и преписке. Очекујем да тужилаштво коначно почне да ради свој посао, али знајући да су они заробљени и да на то пристају, тек после промена 17. децембра грађани Србије могу да очекују професионално и слободно правосуђе које неће бити у служби заштите власти, већ грађана Србије”, навео је Алексић.

Он је напоменуо да тужилаштво треба да испита околности и око изградње аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад за који је Вучић 2019. године рекао да ће коштати 530 милиона евра, наредне године 600, и на крају 2021. да ће коштати милијарду евра.

„За две године је вредност тог пута који плаћају грађани Србије је порасла дупло, па ево прилике да се тужилаштво позабави тиме и чињеницом да је држава ПКБ продала Ал Дахри за 105 милиона евра са све земљиштем на којем данас пролази траса аутопута. И данас, Србија исто то земљиште откупљује од Арапа и плаћа им надокнаду за пролазак аутопута”, истакао је Алексић.

Он је додао да је то све урађено за време док је Вучић био премијер Србије.

„Подсетићу јавност да је бивша министарка Зорана Михајловић изјавила, кад је напуштала СНС, да је та странка постала џубокс за богаћење и бахаћење функционера и министара”, рекао је Миливојевић.

Он је напоменуо да тужилаштво треба да истражи где су ‘жетони из тог џубокса’ и подсетио да је Моравски коридор за време претходне власти коштао 450 милина евра, а да данас та цена износи 1,6 милијарди евра.

„Има ли неко у тужилаштву ко није у зимском сну и хоће да реагује на ове срамотне цифре?”, упитао је Миливојевић.

Он је предочио да је држава Србија могла да 25 милиона евра, за колико је наводно увећана цена дела аутопута према наводима у писму Александра Папића, потроши на 1.250 озбиљних трактора или 15.000 стеоних јуница.

„Посланичка заклетва гласи да ћемо по најбољем знању и умећу чувати Устав, водити рачуна о законима Србије и о људским и мањинским правима. Ако је ово најбоље што уме посланик Миленко Јованов, уместо да поднесе пријаве против својих страначких колега, лажно пријавио Мирослава Алексића, онда он није достојан да буде народни посланик и позивам грађане да не гласају за такве људе 17. децембра”, изјавио је Миливојевић.