Милош Павловић: Власт лекс специјалисом за EXPO 2027 заобилази Закон о јавним набавкама

Miloš Pavlović

Власт је усвојила лекс специјалис за „EXPO 2027″ којим је дефинисано да се сви поступци који се спроводе за овај пројекат сматрају хитним, те ће тако послови бити додељивани без тендера и без икакве контроле, рекао је данас потпредседник Народног покрета Србије и правник Милош Павловић.

„Такође је усвојеним законом дефинисано да су сви државни и локални органи, привредна друштва и институције у обавези да у те сврхе без одлагања издају акте из своје надлежности”, додао је Павловић.

Он је истакао да такво избегавање Закона о јавним набавкама подсећа на „Београд на води”, као и да Владино оснивање шест нових привредних друштава показује да „EXPO 2027″ представља пројекат кроз који се врши систематско прање новца којим се богате појединци, а не грађани или државна каса.

Павловић је навео да ће тих шест нових привредних друштава (СПВ Галовица 1, 2 и 3, као и СПВ Петрац 1, 2 и 3), чији је директор Грађевинска дирекција Србије, бити задужена за изградњу „стамбених и нестамбених зграда” за смештај учесника и посетилаца “EXPO 2027”.

Међутим, како је подсетио Павловић, усвојеним лекс специјалисом је већ дефинисано оснивање привредног друштва „EXPO 2027” које би требало да се бави целокупном реализацијом пројекта

„То нам показује јасну намеру представника власти да се ради лакше контроле целокупне инвестиције и токова новца послови поделе кроз привредна друштва људима блиским режиму”, оценио је Павловић.

Он је додао да посебно буди сумњу чињеница да је транспарентност потпуно укинута за пројекат чије инвестиције ће износити 18 милијарди евра.