Ана Јаковљевић: Министарство просвете да се изјасни да ли смо формално постали полицијска држава

Ana Jakovljević, narodna poslanica i potpredsednica NPS

Уколико Министарство просвете сматра да не треба да се бави пословима из своје надлежности, већ да лектире у гимназијама треба да одређују полицијски синдикати, онда је дужно да обавести јавност када је Србија од суштинске, и формално посталa полицијска држава, рекла је данас народна посланица Народног покрета Србије и бивша секретарка Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању Ана Јаковљевић.

Наиме, Синдикат запослених полиције упутио је на електронске адресе великог броја гимназија у Србији захтев за приступ информацијама од јавног значаја, тражећи да се изјасне о обради романа „Доротеј” Добрила Ненадића, који се налази у програму српског језика и књижевности за први разред.

На основу овог дописа две гимназије у Ћуприји и Димитровграду су књигу „Доротеј” избациле из програма обавезне лектире.

„Измене не смеју да се врше по паушалним оценама нестручних и неовлашћених лица и организација чије је деловање ван својих надлежности и стручности и раније било спорно“, напоменула је Јаковљевић.

Синдикат овај роман сматра неприкладним за школски узраст, цитирајући делове које сматра спорним, подсетила је Јаковљевић, тражећи од гимназија да одговоре да ли су родитељи дали сагласност да деца уче овакве садржаје.

Народни покрет Србије тражи од Министарства просвете информацију о томе када је и на основу ког документа дато право Синдикату запослених полицајаца да врши утицај на измену званичне лектире за средњу школу, коју је одредио
стручни тим Завода за унапређивање образовања и васпитања.