Милош Павловић: Позивам Ану Брнабић да каже грађанима истину о хакерском нападу на ЕПС

Miloš Pavlović

Позивам Владу на челу са Аном Брнабић да саопште јавности истину у вези са хаковањем интерног информационог система Електропривреде Србије (ЕПС) 18. децембра, имајући у виду да је прошло више од месец дана, а да он и даље не ради што онемогућава рад са потрошачима, рекао је данас потпредседник Народног покрета Србије Милош Павловић.

Он је подсетио да Влада Србије и даље није објаснила јавности како је дошло до напада, шта се тачно десило и које одговоран што нису предузете мере заштите.

„Свака електропривреда, сходно природи своје делатности, мора да функционише и без информационог система.

Постоје безбедносна правила и протоколи из периода пре него што је он уведен, а који могу у сваком тренутку да обезбеде несметан рад ЕПС-а и да га заштите од покушаја саботаже“, предочио је Павловић.

Он је питао и када ће бити успостављен и нормализован рад интерног информационог система ЕПС-а, као и зашто је велики број запослених који раде на рачунарима обавештен да не долази на посао до даљњег.

„Зашто делови ЕПС-а који су задужени за рад са грађанима не раде, зашто грађани на шалтерима не могу да добију основне информације о стању дуга за децембар месец 2023. године“, питао је Павловић.

Он је додао да све указује на то да Влада није у стању да именује кадрове способне да очувају и унапреде инфраструктуру јавних предузећа.

„Таман када смо помислили да после Милорада Грчића не постоји горе, Влада Србије изненадила је грађане избором руководства које није у стању ни своју инфраструктуру да заштити“, казао је Павловић.

Због свега тога Народни покрет Србије сматра да је у целокупном енергетском сектору и ЕПС-у неопходно увести ванредно стање, навео је Павловић, као и именовање стручног и професионалног руководства, са посебним освртом на утврђивању одговорности свих оних који су последњих 12 година у ланцу одлучивања и који су директно одговорни за стање у којем се ЕПС данас налази.