Лазар Пауновић: Студентске организације блиске СНС из буџета добиле 12 милиона динара за непознат сајт

Студентска организација на Факултету политичких наука (ФПН) под називом Европски студентски форум (ЕСФ) добила је 2022. године осам милиона динара од Министарства омладине и спорта за портал „Млади Србије”, а 2023. године добијају још 4,5 милиона динара за исти портал који је младим људима потпуно непознат, рекао је председник омладине Народног покрета Србије Лазар Пауновић.

Он је изјавио да је са ЕСФ повезана и Ана Грчић, студенткиња ФПН која је требало да буде изабрана за проректора Студентског парламента Универзитета у Београду на седници 16. јануара која је напрасно одложена.

Како је објаснио Пауновић, Студентски парламент је према сопственом правилнику био у обавези да сазове седницу седам дана након претходе одржане 16. јануара, што није учињено.

Он је истакао да постоје чињенице које индиректно доводе Ану Грчић у везу са СНС.

„Извесна Мина Ђурић је једна од потписница подршке Ани Грчић, коју је издао Универзитет у Београду, а и потписника подршке председнику Александру Вучићу. Она је делегат Биолошког факултета”, навео је Пауновић.

Он је предочио да Ана Грчић није испуњавала критеријуме за избор за проректора први пут кад је бирана за ту позицију, па је промењен правилник где су ублажени критеријуми, па је тако на пример неопходан просек оцена смањен са 8,5 на 8.

Пауновић је подсетио да се Ана Грчић доводи у везу са две организације, ЦЕРОБ-ом о којем је писала новинарка ЦИНС-а уочи избора где су се вршиле исплате за рад у кол центру СНС, као и са студентском организацијом ЕСФ на ФПН.

ЦЕРОБ је и организатор годишњег догађаја „Студентијада” који је први пут одржан 2022. године, када је продато 12.000 улазница по цени од 1.000 до 2.500 динара.

„То значи да су они приходовали преко десет милиона динара, а то је важно јер они приказују извештаје три године пре одржавања Студентијаде, а од кад се тај догађај одржава, нема никаквих података о њиховим приходима”, казао је Пауновић.

Он је додао да то није једини приход ЦЕРОБ-а, већ су на као њихови спонзори на сајту назначени режимски медији „Ало” и „Новости”.

„Још је занимљиво да је 2023. године ЦЕРОБ од Министарства за туризам четврту годину за редом добио значајна средства, од 3,9 милиона динара за пројекат ‘Покрени се, искористи шансу’, али та средства нигде не приказују и зато не знамо да ли су оправдала своју намену”, предочио је Пауновић.


ЕСФ је напреднији од СНС, рекао је Пауновић, јер су увели лиценцирање за излазак на изборе на ФПН, те тако могу да одбију кандидатуру било које листе коју сматрају за непожељну.

Пауновић је додао да о приходима ЕСФ нигде нема доступних података, као и да се на челу те организације као правни заступник налази Мирослав Дешић који је власник две фирме, а да је у једној запослена рођена сестра Ане Грчић.

„Видимо повезаност између свих тих структура које данас владају на Универзитет у Београду износимо оправдану сумњу да сва средства која се њима уплаћују, у ствари не завршавају на прави начин већ у џеповима појединаца”, рекао је Пауновић.

Он је напоменуо да је важно да се млади пробуде, иако им нису савезници они који би то морали да буду – студентске организације.

„Зато ми као Народни покрет Србије крећемо у борбу за ослобађање факултета и универзитета, јер на њима не сме бити политичког утицаја. Када тога не буде било, онда ћемо моћи да се надамо бољем високом образовању, и када ова средства буду уложили на прави начин, образовање ће бити квалитетније”, рекао је Пауновић.

Он је позвао све младе људе и студенте да пошаљу све податке које имају и да се заједно боре за ослобађање универзитета.