Алексић у Суботици: Још увек постоји шанса да се сви избори одрже другог јуна

Aleksić u Subotici

Још увек постоји шанса да се политичке тензије у земљи смире тако што ће се и локални избори расписати за други јун и да онда и опозиција на њима учествује, рекао је председник Народног покрета Србије и народни посланик Мирослав Алексић у Суботици где је основан градски одбор те странке.

„Рок да се промени закон о локалним изборима и да се и локални избори распишу заједно са београдским је 18. април, тако да уколико постоји политичка воља, у току наредне недеље и даље има простора за договор. Ако представници власти то не ураде послаће свима нама јасну поруку да желе тензије, насиље и мржњу у Србији”, изјавио је Алексић.

Он је подсетио да су две коалиционе листе опозиције „Србија против насиља” и НАДА (Нови ДСС и ПОКС) недавно упутиле позив представницима власти и иницирале састанак о изборним условима, као и да су на том састанку изнели три захтева.

„Тражили смо независну комисију која ће се бавити бирачким списком, да јавни сервис ради професионално и поштује законе ове земље, као и да сви избори који нам предстоје буду у једном дану. То јесте минимум, али је и нешто што може у кратком року да се имплементира”, рекао је Алексић.

Он је рекао и да аргумент Ане Брнабић поводом одбацивања трећег захтева опозиције да не жели да крши законе не стоји, јер би се услови да се сви избори одрже у истом дану – 2. јуна – стекли тако што би се променио закон о локалним изборима, којим би се само рок за расписивање избора повећао са 120 на 150 дана.

„Подсетио бих такође председницу Скупштине да им изгледа није сметало то што су пред изборе прошле године градоначелници и председници општина широм Србије поднели оставке, то изгледа није било кршење закона”, подсетио је Алексић.

Алексић се осврнуо и на то да се опозиција у Србији не бори са политичким противницима, већ са манипулаторима, шибицарима и узурпаторима који су приватизовали ову земљу и јавне рсурсе ставили у функцију своје пропаганде.

„То је борба против мафијашког клана у земљи у којој се богати мала групица људи на врху, док остатак земље тешко живи. Направили су земљу насиља и за то ће морати да одговарају”, закључио је он.