Алексић у Нишу:  Слога и јединство су кључ успеха, борба не сме да престане

Aleksić Niš

Прошли смо кроз велике изазове, али и остварили велике победе у последњих шест месеци, а једна од њих је и прихватање трећег захтева опозиције, да сви предстојећи избори буду одржани 2. јуна, иако су се у јавности заклињали да неће попустити, рекао је председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић у Нишу где је основан градски одбор те странке.

Алексић каже да су такве победе, ма колико неко мислио да су мале, велике као кућа у аутократском режиму у каквом живимо.

„Не можемо сада да препустимо ниједан град или општину. На то нисам спреман, а што су изборни услови неравноправнији, то ће наша победа бити већа. Родила се вера да нам будућност може бити светлија и да постоје људи који се полако буде и који су спремни да остваре циљеве. Дубоко верујем да Србија има људе који могу да буду носици промена“, истакао је Алексић.

Алексић оцењује да пре децентрализације мора да се промени изборни систем у Србији и да се одузме политичка моћ лидерима странака, као и да се промени закон о локалним изборима како би грађани могли да бирају ко ће их представљати и ко ће им полагати рачуне.

„На овај начин ћемо вратити демократију у руке народа. Наш пут није лак, али је исправан. Важно је да Србија почне да верује да је све могуће. Иако смо као друштво направили много грешака и дозволили онима који управљају државом да је узурпирају, све може да се среди. Данас смо на великој раскрсници. Направили смо грешке за које смо сви одговорни, а не само они који воде државу. Они су Србију узурпирали, а ми смо им дозволили да раде све што раде. Сносимо део кривице, али можемо све да поправимо“, казао је он.

Алексић подсећа да живимо у времену када група људи, некадашњих радикала или црвено – црне коалиције деведесетих година, који су у том времену обећавали велику Србију, коју су гурали у ратове, говорили о светлој будућности, економији и фабрикама, а држава је била под санкцијама и у никада већој економској кризи.

„Ти исти људи су због наших грешака поново, овога пута пресвучени у лажне европејсце, успели да преваре народ и кажу да нуде светлију будућност, перспективу, борбу против корупције, Европу, систем, институције… Људи су насели, поверовали и данас живимо пакао“, истакао је он.

Према речима Алексића, 11 година после Србија је земља разорених институција, која све теже комуницира са међународном заједницом и Европском унијом, јер је држава гурнута што даље од њих.

„Од Србије су направили земљу у којој се полицајци хапсе, а нарко дилери шетају по телевизијама са националним фреквенцијама и представљају се као друштвена вредност. Домаћи привредници плаћају и до 50 одсто скупљу струју него неке стране компаније које долазе у Србију. Довели су до тога да пољопривредници напуштају своја имања и одлазе из села. Зато данас увозимо лук, пасуљ и кромпир“, додао је Алексић.

Он је оценио да је неправда данас правило, закони су погажени, институције у служби режима, а не грађана и додао да је животни стандард све мањи из године у годину, а грађани уплашени и осиромашени. „Ипак, они падају, а ми растемо. Тај налет се осећа. То виде и они и полако се повлаче. Слога и јединство су кључ успеха и борба не сме да престане. НПС све више расте и у овом тренутку имамо више од 140 повереништава, иако постојимо свега шест месеци као политичка странка. Сваке недеље се по неколико повереништава претвара у одборе. Људи осећају да су промене на прагу. Крећемо у борбу за бољу будућност и показаћемо свима како Србија треба да изгледа“, закључио је Алексић.