НПС представио свој програм и тим за Ниш на челу са Ђорђем Станковићем

Niš

Народни покрет Србије (НПС) основао је градски одбор у Нишу, а за председника тог одбора изабран је архитекта Ђорђе Станковић. Том приликом Станковић је представио свој тим и програм за Ниш „Визија Ниша су темељне промене”.

Говорећи о решењима за функционисање града у будућности, Станковић је истакао да је један од приоритета изградња паркинг гаража кроз јавно-приватна партнерства и то 16.000 и додао да је у Нишу регистровано 90.000 аутомобила.

„Саобраћајне гужве су један од проблема са којима се Нишлије сусрећу, као и недостатак паркова. Ниш се убрзано развија, али само у центру града. Постоји пуно локација којима је потребно зеленило. Идеја је да паркови свима буду доступни, да буду изграђени на 13 локација и да сваком грађанину буде један парк на десет минута хода“, рекао је он.

Станковић оцењује да је неопходан и развој града ка периферији, инфраструктура за сва села, а изазов је и туризам и један од циљева је прављење конгресних хала на четири локације, као и пешачка зона у ужем центру града.

„Наш предлог је и Ниш холдинг као одговорна градска управа по узору на Загреб и Истанбул. Ми желимо да Ниш холдинг буде једно предузеће подељено у секторе који би имали директне надлежности. Тиме бисмо добили директне одговорности и одговоран би био само један човек који ће водити град, као и сектори“, казао је он.

Када су у питању комунални проблеми, Станковић истиче да проблем треба да постане виралан, како би се изнедрило решење, а говорио је и о инвестиционој зони на простору касарне у Нишу.

„По узору на Беч и Скоље направили бисмо апликацију под називом „Моћ грађана“, захваљујући којој би се комунални проблеми решавали у року од 24 до 48 сати. Добили бисмо чист град и бригу о људима. Такође, један од наших великих потенцијала је и аеродром, ревитализација тврђаве као туристичке локације, јачање универзитета, као и формирање слободне бесцаринске зоне. Веома је важна и децентрализација и локални референдуми, као и регионализација која би омогућила равномеран развој“, додао је он.

Оснивачкој скупштини у Нишу поред председника странке Мирослава Алексића, присуствовали су и потпредседници странке Борислав Новаковић, Урош Ђокић, Ана Јаковљевић, Ивана Роквић, Милош Павловић и Предраг Делић.