Алексић и Павловић: Јучерашње хапшење је злоупотреба институција и порука опозиционарима


Милоша Павловића су претходна два месеца могли да приведу било кад, али су га јуче зауставили на путу и малтретирали и то је порука опозиционарима какав ће третман моћи да очекују, рекао је данас народни посланик и председник Народног покрета Србије (НПС) Мирослав Алексић за телевизију Н1.

Потпредседник НПС и кандидат за одборника у Скупштини града Београда Милош Павловић оценио је да је његово привођење покушај застрашивања и дестабилизације опозиције пред понедељак 19. фебруара када је планирано конституисање градске Скупштине.

„Не видим друго образложење у ситуацији када радите као адвокат у пријављеној канцеларији, када имају ваш број телефона, уредно пријављено пребивалиште, када вас виђају на телевизији и протестима и када прођу поред вас и ништа вам не кажу. Сачекали су да дође седница Скупштине града Београда да ме се у рутинској контроли одједанпут појави захтев за моје привођење и саслушање“, навео је Павловић.

Алексић је подсетио да је Павловић четврти члан НПС који је хапшен или привођен због протеста испред зграде Скупштине Београда.

„Имамо бруталну злоупотребу полиције и тужилаштва, они су сад у функцији одбране режима и људи који добијају налог да то раде, и када хапсе Милоша Павловића и кад малтретирају нас као народне посланике у Народној скупштини, су људи који трпе терор од својих надређених и политичких структура у Министарству унутрашњих послова“, истакао је Алексић.

Павловић је напоменуо да је опозиција победила у Београду, а да Српска напредна странка нема легитимитет у том граду, као и да су покрали изборе.

„Желим да охрабрим све људе и да кажем да у понедељак идемо сви заједно по победу“, подвукао је Павловић.

Алексић је упозорио да би покушај режима да формира нелегитимну власт у Београду представљало ново доливање уља на ватру и појачавање нестабилности у политичком животу Србије.

„Ми се боримо против стања у друштву које није нормално. Јуче смо имали на делу једну страшно велику представу поводом Дана државности где је председник организовао ватромете, стотине дронова, заставе по Кнез Михаиловој, прави спектакл са изливом тог радикалско-напредњачког патриотизма иза ког се крију порази државе, насиље, пљачка, корупција, предаја територије са Косова и Метохије и то да децу лечимо СМС порукама за које нема пара, док има за дронове и друге спектакле“, изјавио је Алексић.

Он је додао да су главна полуга Вучићеве манипулаторске власти медија са националном покривеношћу и да заправо влада на основу неинформисаности једног дела грађана Србије.

Он је синоћ злоупотребио и ту свечаност да говори о некаквим ултиматумима и ставу Европе. У земљи где институције учествују у крађи избора, прикривању криминала и корупције, како ћете се борити, морате да тражите подршку оних земаља међународне заједнице које би требале да имају партнерске односе са Србијом“, указао је Алексић.

Како је објаснио, није реч ни о каквом ултиматуму, већ о захтеву да се у Србији поштују владавина права и слобода говора.

„Неопходна је међународна истрага ради неутралности; ко ће то други да уради кад су све институције заробили, мора да се утврди шта је било и да се примене препоруке Црте и ОДИР-а. Нема трговине са владавином права, мора да се утврди крађа и ко је одговоран“, подвукао је Алексић.

Власт такву истрагу не жели јер би она, како је оценио Алексић, довела до слободних избора на којима би режим изгубио власт, а самим тим и слободу.

„Уколико би формирали нелегитимну власт у Београду, то би била порука Европској унији, али и грађанима Београда која гласи ‘Ви нисте за мене, али ћете морати да ме трпите’. Сад Вучић игра некакве игре са Несторовићем, а мислим да они сами неће учествовати у конституисању власти“, казао је Алексић.

Он је истакао да су грађани гласали већински за опозицију, укључујући и листу Несторовића која треба да се зове „Ми – глас из Краљице Ане“, те да нема говора о конституисању власти и да ће се ићи на нове локалне изборе.