НПС Београд: Режим на Сретење рушио културну баштину Србије

Општинска и градска власт Српске напредне странке је на Сретење, Дан државности Србије, 15. фебруара, у јутарњим часовима између 6 и 8, срушила четири виле на Неимару које су од стране Завода за заштиту споменика оцењене као културна добра.

Овај поступак оцењујемо као урбанистички злочин лији је једини циљ „инвеститорски урбанизам“, односно богаћење инвеститора из фирме „Elita cop“, који су купили све четири виле, на штету јавног интереса.

Да подсетимо, реч је о фирми која је ангажована на радовима за „Београд на води“ и железничку станицу „Прокоп“, као и за бројне радове за Владу Србије, више министарстава, Електродистрибуцију и НИС.

Вилу у улици Јанка Веселиновића 15 Завод је означио као објекат од посебне важности, док су виле у Ђорђа Вајферта 29 и 31 објекти од вредности.

Дозволу за рушење издала је општина Врачар, упркос променама Плану генералне регулације Београда из 2022 где се јасно наводи да, до доношења Владине уредбе, све целине које су биле под претходном заштитом не смеју бити рушене.

Владина одлука о проглашавању девет целина, које је градски Завод за заштиту споменика предложио за заштићене целине се чека преко две године, зато што у тих девет целина, поред осталих, спада управо, Неимар и делови Врачара који су најатрактивнији плен инвеститора.

Дозвола за рушење је издата у Одељењу за имовинско-правне послове општине Врачар од стране начелнице одељења Ане Поскић.

Овакво уништавање културне баштине Србије је незапамћено у европским оквирима и мора бити најстроже кажњено, а заштићени објекти враћени у првобитно стање.