Алексић: Бојкот избора био би предаја Београда без борбе

Коалиција Бирамо Београд сакупила је потписе, који ће 9. маја на Дан победе бити предати и тиме званично почиње наша кампања, рекао је за телевизију Инсајдер председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић.

Алексић истиче да ћe потписи за општине бити сакупљени у току недеље, као и да је предата листа у Нишу и додаје да иако постоје извесни проблеми око оверавања потписа, као и да ће опструкција увек постојати са овом влашћу, да ће потписи ипак бити скупљени.

,,У свакој утакмици учествујем да победим, без обзира на процене. Низ малих, али важних победа је опозиција остварила последњих неколико година. Грађани се буде и желе промене. Грађани одлучују ко ће да представља Србију и то је суштина”, додао је он.

Према његовим речима, у Београду, Нишу и Новом Саду постоји озбиљна понуда за све бираче и свако ко хоће другачију Србију треба да поклони поверење ономе ко га је убедио да постоји боља Србија.

,,Представићемо свој програм за Београд, као и програмска решења. Дaнас имате Шапића и прављење Дубаија од Београда, ненормалну корупцију и институције које не функционишу. Локална самоуправа не постоји. Потребно је променити систем функционисања, да локалне самоуправе буду у служби грађана. Недомаћински се управља градом, нема транспарентних тендера већ буразерске комбинације. Једна од првих ствари биће да се отворе транспарентно сви уговори, договори и набавке и да се види ко су ти људи који иза тога стоје”, додао је он.

Алексић оцењује да власт потенцира националне теме у кампањи, као и да избори немају никакве везе са тим и додаје да је њихов циљ да се скрене пажња са тема у којима су слаби, користећи за то патриотизам.

,,Избори за Београд немају везе са тим. Шапић треба да поднесе извештаје и каже шта је све радио и шта ће радити. Наша каолација ће се бавити проблемима грађана и како да их решимо”, додао је.

Говорећи о посети кинеског председника Си Ђинпинга, Алексић оцењује да није у питању успутна станица, јер, како каже, постоје озбиљне намере да Кина оствари неке своје интересе у Србији и већ их остварује.

,,Србија им је препустила рудна богатства у Бору и том делу источне Србије, бакар, гуме и разне инфраструктурне пројекте који су под велом тајне. У том смислу већи је интерес Кине у целој причи. Нас то удаљава од система вредности европских демократија и наш интерес ту не постоји. То је прича за грађане. Кинезима дугујемо милијарде. Наравно да је добро да Србија има пријатељске односе са свим великим силама, али испред тога мора да стоји интерес грађана Србије”, казао је он.

Алексић каже да су поруке послате јавности у Србији потпуно другачије од оних које су се могле чути у Француској и додаје да Србија добија три посто рудне ренте, што је најнижа рудна рента у Европи.

,,Ова власт је 12 година у Србији. Потписана је гомила неких договора, а ми не знамо шта у њима пише, које су обавезе државе и шта ми добијамо. Арапима поклањамо земљиште. То су паре грађана Србије. Имамо Београд на води, ускоро и ЕКСПО 2027, за који ће бити издвојено 17 милијарди. У питању је огроман новац који може Србију гурнути у дужничку кризу. Поента је да се кроз кредитне аранжмане угурају инфраструктурни пројекти, присвајање дела Сајмишта како би се проширио Београд на води, измештање хала у Сурчин и чиста корупција које смо се нагледали свих ових година”, додао је он.

Према његовим речима, Србија последњих година, када је у питању дипломатија тумара по мраку, а када се направи паралела са економијом и даље се 80 одсто робне размене врши са Европом.

,,Са аспекта интереса треба да идемо у том смеру, али то не одговара аутократским режимима као што је овај. Све донесене одлуке и њихове последице су резултат рада оних који владају у Србији и они су одговорни и за економију, урушену просвету и здравство, одлазак људи из Србије”, рекао је Алексић.

Алексић истиче да је експозе који је изнео Милош Вучевић јасан показатељ да Србија полако одустаје од евроинтеграција иако се у том документу наводи да остаје стратешки опредељена, али се, како каже, набраја читав сет ствари који искључују ту реченицу.

,,Убедљиво је на последњем месту борба против корупције и криминала. Нова влада потврђује јаку спрегу између криминала и државних структура. Нема жеље да се оснаже институције и да се иде ка владавини права, већ само ка ономе што ће им донети поене. У владу се вратио Вулин, човек на црној листи САД, као и Ненад Поповић, а смењена је министарка Грујичић која се трудила и није била спремна да учествује у неким њиховим радњама. Све су само голи интереси. Те ротације имају за циљ да ту буду послушни људи, а ко је реметилачки фактор он лети после нелког времена”, рекао је он.

Он наглашава да политичке странке постоје да би учествовале на изборима и додаје да је донета одлука о изласку на изборе 2. јуна јер у Србији не постоји бојкот, као и да све странке излазе на изборе на локалу, осим у Београду.

,,Ми смо кроз нашу борбу против крађе успели да притиском дођемо до тога да власт седне и разговара шта треба урадити. Један од наших захтева је био да сви избори буду 2. јуна и успели смо у томе, иако су чекали последњи моменат. Сада очекујемо да се усвоји закон да људи не могу да гласају на новим биралиштима, већ само на старим, што ће спречити изборне миграције”, додао је Алексић.  

Он подсећа да је опозиција у најгорим могућим изборним условима имала апсолутну победу у шест београдских општина и додаје да ће сва светла ће бити усмерена на изборе 2. јуна, као и да би алтернатива неизласку на изборе било повлачење из институција у наредне четири године.

,,Четири године идемо уназад. Не можемо сада да бојкотујемо Београд, а да изађемо на изборе у Србији. Власт се бори да преживи, јер ако изгубе Београд иузгубиће власт. Бојкот је директна подршка режиму. То би значило да предајемо Београд власти без борбе”, казао је он и додао да је захваљујући борби опозиције већ промењено неколико изборних закона, као и да је формирана радна група , а формира се и Комисија за контролу битрачког списка.

Када је у питању разговор са руководством РТС, Алексић наглашава да је РТС у служби кампање власти иако је сервис грађана који сви плаћамо, али да очекује да ће се, након што буду предате изборне листе, направити програмска шема и да ће се пратити активности опозиције и додаје да се од РЕМ тражи попштује закон и да ради свој посао.

,,У Србији нема санкција за оне који крше законе. Правосуђе их штити. Немамо тужилаштво. Да ли је неко из МУП одговарао због промене пребивалишта? Морамо се борити, јер се свуда врши притисак. Не могу да прихватим да треба да се предамо. Србија умире и разара се претходних 12 година. Људи одлазе због урушеног амбијента у Србији, осећају се несигурно и стрепе за децу. Све се распада осим пропаганде режима и њихових медија”, истакао је он.  

Говорећи о предстојећим изборима, он истиче да је опозиција дуго разговарала о изласку на изборе и додаје да је став свих био да се не могу бојкотовати локални избори, као и да је било разних аргуменета.

,,Нетачно је да сам одлуку о изласку на изборе донео мимо свих. До тада се никада није догодило да се не испоштује већински став коалиције. Овог пута став колега за бојкот је био прилично ригидан и без могућности за промену. То су људи који се боре и са којима смо сарађивали. Увек их позивам да се варте и да кренемо сви заједно”, додао је.

Алексић наглашава да је за НПС свака странка која се бори против ове власти партнер и да могу да сарађују, јер сви желе другачију Србију, у којој ће једног дана да осване нормална ситуација, да сви буду безбрижни и да све нормално функционише.  

,,Позивам грађане да схвате да је моћ у њиховим рукама и да изађу на изборе. Морамо променити ствари, а опструкција ће бити само подршка владајућем режиму. Постоји велика шанса и треба нам наставак малих победа који ће довести до велике победе. Задатак свих нас је да дођемо до крајњег циља, а то је живот у пристојној и нормалној Србији”, закључио је Алексић.