Александар Ивановић: Убиство Оливера Ивановића није само породична трагедија, већ и питање нашег друштва

Убиство Оливера Ивановића није само породична трагедија, већ је и питање нашег друштва у којем се такви злочини дешавају и остају без епилога, рекао је данас члан председништва Народног покрета Србије и братанац Оливера Ивановића Александар Ивановић за телевизију Инсајдер.

„То је питање и за сваког појединачног лидера коалиције Србија против насиља који је спреман да уђе у борбу против ове власти и јавно износи своје ставове јер, колико сутра, може поново да се деси неки Оливер Ивановић. Борбом да сазнамо ко је убица, ми сазревамо као друштво”, истакао је Ивановић.

Он је изјавио да не очекује епилог о убиству Оливера Ивановића и напоменуо да се већ шест година од убиства у јавности коментаришу и анализирају гафови власти, али да се не дешава никакав конкретан помак у истрази.

„Министар Гашић је био директор БИА у тренутку убиства и у Скупштини је показао предмет са корицама на којима пише ‘случај Оливера Ивановића’; након свега што се догодило, озбиљно доводим у питање да ли су унутра празни листови папира”, казао је Ивановић.

Гашић је рекао у Скуштини да је тај случај завршен и да је убица под заштитом Немачке, подсетио је Ивановић, да би после оштре реакције те државе изјавио да је погрешно протумачен.

„Цела Влада је требало да се огради од таквог поступка јер није шала у питању, већ убиство човека”, напоменуо је Ивановић.

Он је оценио да је убиство Оливера Ивановића било немогуће организовати на северу Косова и Метохије без подршке оних који ту територију контролишу, као и да би безбедносне службе Србије морале да пруже неке одговоре.

„У том делу имамо 650 српских полицајаца, немогуће је да они не могу у две испреплетане улице да утврде ко пали кола и убија и по чијем налогу. Није ствар незнања нити немања доказа, реч о спрези криминала и политике. Прошло је шест година и нећемо ништа сазнати док се не промени политичка култура”, објаснио је Ивановић.

Коментаришући убиства у Бањској, Ивановић је подсетио да је Милан Радоичић јавно признао одговорност и да је пуштен на слободу након разговора у Вишем тужилаштву, док су млади људи који су протестовали испред Старог двора добили по месец дана притвора.

„То није нормално, то је симулација државе, то је приватна држава једног уског круга људи који задовољава своје интересе, а сви ми остали смо њихови таоци”, предочио је Ивановић.