Александар Ивановић: Убиство Оливера Ивановића је симбол насиља у Србији

Најјаснији симбол насиља у Србији је убиство Оливера Ивановића, њему су претили, бацали бомбе на његове просторије, упадали су му у стан, држали су га противправно у притвору три године да би га склонили из политичког живота и на крају, то се окончало његовим убиством, рекао је данас члан председништва Народног покрета Србије Александар Ивановић за телевизију Нова.

Говорећи о протесту коалиције „Србија против насиља” (СПН) који је најављен на шесту годишњицу убиства Оливера Ивановића 16. јануара, Ивановић је оценио да су налогодавци тог убиства рачунали да ће тај злочин бити заборављен као један у низу нерешених случајева.

„Шест година после убиства им се јасно ставља до знања да грађани Србије и његова породица имају намеру да истрају у борби да сазнају ко је наручио то убиство”, истакао је Ивановић.

Он је објаснио да је назив коалције СПН настао из насушне потребе грађана да се изборе са свакодневним насиљем које се дешава свуда, од улица и школа до институција државе.

„Не можете да будете политички актер а да не питате ко убија оног ко је подигао глас и исказао своје мишљење. Ко су људи и за чије интересе они раде”, изјавио је Ивановић.

Он је додао да зато захтев о расветљавању позадине убиства Оливера Ивановића није нов захтев, већ прихватање стварности у којој живимо и чврста одлука коалиције СПН да истраје у борби против насиља.

Коментаришући демантије о изборној крађи Братислава Гашића, Ивановић је напоменуо да је он већ требало да буде смењен или да поднесе оставку након што је изјавио да Немачка крије убице Оливера Ивановића, па се после оштре реакције те државе извињавао заједно са председником Вучићем.

„То је човек који може да изјави било шта и то је Влада која може да уради било шта. Ми немамо полицију, тужилаштво и судове који ће то процесуирати”, казао је Ивановић.

Он је објаснио да би један налог тужиоца био довољан да се испитају наводи о изборној крађи које је изнео председник Странке слободе и правде Драган Ђилас о објекту који нема услове за живот, а у којем је пријављено да живи 50 људи.

„Није реч само о једној адреси, већ стотине таквих адреса у Београду без икакве реакције”, навео је Ивановић.

Он је навео да је изборна крађа постала очигледна међународној заједници и подржаваоцима Српске напредне странке, као и да је изборна миграција била у највећој мери на територији Србије, а да је тек неки део био из Републике Српске.


„Мислим да је прича о Републици Српској била параван да се прикрије далеко већи број људи који су сељени по Србији”, оценио је Ивановић.