Мирослав Алексић: Ако ЕУ жели Србију за члана, не може више да подржава недемократску и насилну власт Александра Вучића

Miroslav Aleksić

Грађани Србије су послали поруку свету да неће одустати од борбе за слободне и поштене изборе, без обзира како ће на то реаговати међународна заједница. Уколико Европска унија (ЕУ) заиста жели Србију у своје чланство, мораће да се изјасни да више неће подржавати недемократску и насилну владавину Александра Вучића, рекао је председник Народног покрета Србије и један од носилаца листе „Србија против насиља“ Мирослав Алексић за агенцију Бета.

Он је напоменуо да је ЕУ подржавала Вучићев режим већ 12 година и да је дошло време да подржи грађане Србије, као и да Србију у 2024. години чека велика нестабилност и продубљивање подела у друштву ако се не поништи изборна крађа и не понове избори.

Алексић је казао да је понављање избора под равноправним и поштеним условима једини начин да се нормализује политички живот у Србији.

„У протеклих десет година политички живот у Србији је потпуно разорен због злоупотребе институција и медија и гажења политичких неистомишљеника у аутократском маниру. Што власт пре схвати да се избори морају поновити, лакше ћемо пребродити проблеме и кризе које нас чекају“, рекао је Алексић.

Kоментаришући оцене појединих западних влада, политичара и организација да избори у Србији нису били регуларни, Алексић је казао да очекује да ће после новогодишњих празника та упозорења бити подигнута на виши ниво.

„ЕУ би требало да се изјасни о евидентној изборној нерегуларности и о насиљу које спроводи режим. Режим покушава да створи лажну слику да опозиција жели да сруши уставни поредак и насиљем дође на власт, што апсолутно није тачно.

Ми само желимо нормалне изборе и боримо се против прекрајања изборне воље”, нагласио је Алексић.

Према његовим речима, Вучић је знао да нема подршку грађана Београда и зато је прибегао незапамћеној крађи гласова.

„Вучић је у Београд увезао на десетине хиљада гласача из Републике Српске и из унутрашњости Србије. Да он има подршку грађана Београда и Србије не би морао да купује гласове и да застрашује бираче.

Вучић већ 12 година држи грађане Србије у ропству, али ти окови су већ почели да попуштају”, оценио је Алексић.

Он је додао да су се Вучић и Синиша Мали после избора исмевали грађанима шаљући им поруку уз песму којом су најавили четири године туге и бола.

На питање да ли ће представници ЕУ поднети званичан захтев Србији да им се омогући независна истрага о нерегуларностима у изборном процесу, Алексић је казао да је захтев већ поднет и да ће тим поводом до краја јануара у Београд доћи председник Kонгреса Савета Европе Марк Kулс.

„Изборним нерегуларностима бавиће се и међународни чиниоци, јер у Србији, нажалост, не функционишу државне институције”, рекао је Алексић.

Упитан да ли ће ЕУ и САД признати резултате децембарских избора, Алексић је рекао да „ниједна земља која држи до демократије и владавине права не би смела да призна изборну крађу у Србији”.

„Осим Орбана и Ердогана, Вучићу нико није честитао ‘изборну победу'”, навео је.
На питање Бете да ли је и у којој мери власт у Србији изгубила кредибилитет у међународној заједници након тврдњи њихових представника да су избори били нерегуларни, Алексић је казао да су међународни посматрачи “ухватили власт у бруталној крађи гласова”.

„Европски посматрачи су саопштили да никад нигде нису видели такву крађу гласова као 17. децембра у Србији. Власт у Србији је изгубила сваки демократски кредибилитет у свету, и данас се у целом свету на Србију гледа као на земљу где су угрожена елементарна људска права. Србија је једина земља на свету где се грађани за политичка права боре на улици, а политичари штрајком глађу”, нагласио је један од лидера коалиције “Србија против насиља”.

Упитан да ли ће изборне нерегуларности утицати на решење питања Kосова и Метохије, Алексић је рекао да је порука америчког амбасадора Kристофера Хила да се “радује сарадњи с будућом српском владом”, била у директној корелацији (међусобна повезаност) с Александром Вучићем и признавањем РKС таблица од стране Србије.

„Признавање регистарских таблица тзв. Републике Kосово је директно противуставно деловање Вучића. Он је потпуно развластио Србију на територији Kосова и Метохије и све српске институције са севера Kосова предао Приштини.

Сигурно је да ће поједини међународни фактори сада имати лакши посао да Вучића натерају да спроведе све што им је обећао прихватањем Бриселског и Охридског споразума. Вучић је већ показао спремност да тргује са свим српским националним интересима само да би сачувао себе и своје криминално окружење на власти. Њему ништа није свето, ни људи, ни рудна богатства, ни Kосово. Све ће да прода само да остане на власти”, истакао је Алексић.

Kоментаришући различите ставове америчке владе која је осудила изборне неправилности и с друге стране америчког амбасадора Хила који се “радује сарадњи с будућом владом”, Алексић је рекао да су Хил и његова супруга изградили “приватно пријатељске” односе с Александром Вучићем.

Упитан да оцени понашање власти на оптужбе да су избори нерегуларни, Алексић је рекао да власт влада заменом теза.

„После 11 година владавине понашају се као да су опозиција, а да је опозиција власт. Они преко режимских медија свакодневно бомбардују грађане лажима као да нису они покрали изборе него да опозиција хоће силом да дође на власт. Та Вучићева агресија и мржња разарају будућност Србије. Његове тојаге за преиспитивање политичких неистомишљеника су тужилаштво, полиција и судови. Институције служе њему, а не народу и зато могу да раде и говоре шта год хоће без икакве казне или одговорности”, објаснио је он.

Према његовим речима, владавина Александра Вучића остаће запамћена као време лажи, корупције и криминала.

Рекао је да ће коалиција „Србија против насиља“ у наредном периоду бити посвећена поништавању избора и стварању услова за одржавањем избора на којима неће бити покрадена изборна воља грађана.

„Од те борбе немамо права да одустанемо”, нагласио је.

На питање колико су необориви докази о изборним нерегуларностима који ће бити приложени Уставном суду, Алексић је рекао да су докази о изборним малверзацијама толико јаки да би Уставни суд морао да поништи изборе на свим нивоима.

„Да је Србија правна држава Уставни суд не би имао дилему пред евидентном изборном крађом, а остале институције би покренуле кривичну одговорност против свих који су на било који начин учествовали у прекрајању изборне воље грађана. Главни организатори изборне крађе налазе се у МУП-у, Министарству за државну управу и локалну самоуправу, тужилаштву које не ради свој посао и другим државним структурама”, истакао је.

Упитан да ли ће коалиција „Србија против насиља” прихватити освојене мандате уколико избори не буду поништени, Алексић је казао да ће се о томе накнадно одлучивати.

„Ту одлуку још нисмо донели, јер смо посвећени борби за поништавање и понављање избора. Свакако, одлучићемо у складу с тим шта ће бити најбоље за наставак борбе против диктаторског режима Александра Вучића”, закључио је Алексић.