НПС Пожаревац: Републички конкурси као баук за градску власт

Požarevac NPS

Када републичка министарства распишу конкурс за финансирање и подршку пројеката локалних самоуправа, по правилу Град Пожаревац или не учествује или пошаље непотпуну документацију. Последњи у низу је конкурс Министарства за заштиту животне средине, по коме је 35 градова и општина добило средства за превенцију стварања и уклањање дивљих депонија.


Повереништво Народног покрета Србије (НПС) у Пожаревцу пита градске челнике да ли је у питању толика неспособност градске власти или је нешто друго у питању? Обзиром да знамо на који начин се реализују градски пројекти, нисмо изненађени избегавањем републичких који, будимо искрени, подлежу и некој контроли.


Одборница Драгана Спасојевић је са скупштинске говорнице више пута указивала на проблем да је градска власт незаинтересована за субвенционисање од стране министарстава. Она је предлагала да се градска власт распита о актуелним конкурсима у околним местима која обилато користе фондове као извор финансирања локалних пројеката (Општине Петровац на Млави, Мало Црниће…). Последњих неколико месеци, чланови НПС у Пожаревцу, обишли су више сеоских насеља и разговарали са мештанима о проблемима. Обавештавали смо јавност о томе, па подсећамо да је свуда, без изузетка, један од главних проблема који су нам наводили, баш проблем дивљих депонија. Неспособност да се тај проблем макар делимично реши, или се бар покрене решавање, управо нам је доказала ова незаинтересованост градских власти за суфинансирање пројеката чишћења дивљих депонија.


Свако село које смо обишли одлаже отпад усред плодних ораница, на несанитарним и дивљим депонијама, недалеко од самих насеља. Одношење смећа у сеоским насељима није уређено и организовано, а мештани сеоских насеља приморани су свој отпад да одлажу на дивље депоније док се градска власт бави „фазама“ осветљења зграде Начелства.


НПС Пожаревац овом приликом подсећа и власт и грађане, да су грађани послодавци, а не поданици. Поново апелујемо на градску власт да почне да брине о својим грађанима и оправда своју сврху, а то је да се стави у службу грађана.Народни покрет Србије у Пожаревцу