Алексић у Скупштини: Они који газе законе нека се спреме на сценарио као у Црној Гори

Aleksić Skupština

Спреман сам да подржим и предлог да се избори помере за јесен, али нисам спреман да предамо наше градове и општине без борбе, јер су грађани јасно показали да вас неће, а моћ је у рукама грађана, рекао је председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић на првој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2024. години.

Алексић истиче да институције нису у служби грађана, већ у служби режима Александра Вучића и додаје да би у супротном одређени људи из Министарства унутрашњих послова већ били ухапшени и процесуирани, као и они из Министарства за државну управу и локалну самоуправу који су кривотворили бирачки списак.

„Погледајте шта се дешава у Црној Гори. Доћи ће тај сценарио и у Србију много брже него што мислите. Заробили сте државу, институције и погазили законе што значи да узурпирате власт. Ако по вама грађани Србије добро живе зашто се плашите да дате фер изборе? Пустите грађане да вас оцене. Пустите опозицију да се појави на националним фреквенцијама. Све држите у грчу и све сте заробили“, казао је он.

Према Алексићевим речима, све је кренуло са закашњењем јер је власт куповала време, али опозиција је ипак успела да оствари једну врсту победе, ма колико она некоме деловала као мала.

„Јасно је да имате добре стратегије и знате како да купите време. Све слике, снимци и сведочанства, све што претходи миграцијама, таблоидна брутална кампања, притисак на бираче, куповина гласова на различите методе, па све до приватних фирми којима претите, као и функционерска кампања која не престаје, све је јасно. Опозиција се таргетира, говори се да смо издајници и лопови који желе зло. Овога пута отишли сте и корак даље и кренули са пресељавањем људи из града у град. То је морални скандал, а о институционалном и да не говорим“, казао је он.

Алексић наглашава да без демократије нема просперитета и напретка земље и додаје да је Србија нажалост постала не напредна, него напредњачка земља чији грађани живе у филму у којем им свакога дана власт поручује да ће све бити супер.

„У случају Јовањице прогањате полицајце којима су животи угрожени, а нарко дилери се шетају по телевизијама са националном фреквенцијом и говоре како је све добро у Србији. Да у Србији институције функционишу не би се догодило да Србија на нашој јужној покрајини буде развлашћена, а наши грађани дати у руке Аљбину Куртију. Све надлежности сте предали у руке Албанцима. Да имамо слободне изборе, законе и институције не би се загубили потписи везани за литијум и не би се раскопало пола Србије“, рекао је Алексић.

Он додаје да је министар финасија синоним за непоштење и преваре и да није дао ниједан одговор који му је опозиција тражила, а за њим не заостаје ни стотине разних функционера.

„Вама је све дозвољено јер сте узурпирали државу. Милан Радоичић одведе људе у смрт, ви кажете да је херој, али су зато они који су разбили два прозора на Старом двору лежали у затвору два месеца“, додао је он.

Алексић оцењује да не може да се иде напред у амбијенту у коме се налазимо и додаје да свака власт има и почетак и крај.

„На нама је да стварамо услове за нормалнији политички живот како би грађани могли сами да бирају своје представнике. Све што се дешавало повлачи са собом одговорност и сви ће одговарати пре или касније. И поред свега моћ је у рукама грађана који показују да неће да ћуте и трпе. Они су и 17. децембра послали јасну поруку, посебно овде у Београду. Неће вас ни Београд, а ни Србија. Зато желим да поручим грађанима Србије да нема предаје и да је моћ у њиховим рукама“, рекао је Алексић.

Говорећи о пројекту ЕКСПО 2027, Алексић наглашава да је у питању централни пројекат режима, којим ће Србија бити задужена за 17 милијарди евра кроз lex specialis, како би све било нетранспарентно.

„То је новац грађана Србије. Како је могуће да кажете ЕКСПО ће обухватити мамографе, путеве и пруге? То је кишобран за корупцију“, закључио је Алексић.