Снежана Ракић: Реформа здравства неопходна

Snežana Rakić

Народна посланица Народног покрета Србије и бивша начелница ГАК „Народни фронт“ Снежана Ракић изјавила је за телевизију Н1 да је један од разлога зашто су ковид болнице у Крушевцу и Батајници ван функције, а скупа опрема која је за њих набављена скупља прашину зато што нема довољно лекара и медицинских сестара, као и да ресори који су у Министарству здравља задужени за планирање и кадрове практично не раде, што је већ раније признала и сама министарка здравља Даница Грујичић.

„Када је реч о ковид болницама, доктори из других болница у једном војничком систему покривали су рад ковид болнице, и када је епидемија завршена, они су се вратили у своје матичне болнице. А да ли је ковид болница требало да постоји у толиком капацитету – то је друго питање“, указује Ракић.

Ракић подсећа да у задњих седам-осам година имамо константан одлив доктора из здравственог система, „студенти кад заврше Медицински факултет, због немогућности запослења и волонтирања одлазе у иностранство, средња генерација одлази у приватну праксу, а у државним болницама раде и старији од 65 година“.

Она додаје да је на делу лоша прерасподела кадра, и да има болница у којима има превише лекара неке специјалности, а негде их уопште нема. На питање колико би медицинског кадра требало да буде, на пример, у ковид болници у Батајници, она каже да то зависи од тога шта ће у њој бити, али да рецимо болница са 350 кревета, треба да има 75 лекара специјалиста.

Ракић додаје да ми и не знамо шта се све налази од опреме у ковид болници и одакле је набављена.

„Сви ти апарати морају да имају одговарајуће сервисирање да би се укључили у рад здравственог система“, наводи она и додаје да морамо да видимо шта су нам реално потребе.

Ракић наглашава да нам је реформа здравства неопходна.

„Али, она мора да почне од финансирања и да се врате у Министарство здравља ресори који се баве планирањем, едукацијом, запошљавањем“, закључује Ракић.