Славица Радовановић: Управник затвора да сноси одговорност за насилну смрт затвореника

Славица Радовановић, пуковница полиције у пенизији са докторатом на тему улоге службе обезбеђења у установама за извршење кривичних санкција, поводом смрти затвореника у Казнено-поправном заводу Падинска Скела каже за Данас да управник затвора апсолутно мора да сноси одговорност а да је начелник службе за обезбеђење најодговорнија особа поред управника.

„Треба прозвати и начелника Управе кривичних санкција јер није ово једини затвор у ком се дешавају овакве ствари. Начелник је задужен за све затворе и према томе мора да оформи комисију која ће у свим казнено поправним установама да испита како се поступа са особама које се налазе на издржавању казни затвора и како се понашају појединци унутар тог круга људи“, каже Радовановић.

Према њеном мишљењу, велики је проблем што затвори од „памтивека“ функционишу по неписаним правилима која морају да се поштују.

„Нажалост, комплетан састав људи који раде у затворима, и чувари, службе за ресоцијализацију па чак и управници прећутно прелазе преко таквих правила“, наводи Радовановић.

У конкретном случају из Падинске скеле, како каже, готово нико запослен није адекватно урадио свој посао.

„Где су биле службе за обезбеђње, чувари, психолози а нарочито специјални педагози који треба да раде на ресоцијализацији тих особа“, пита Радовановић.

Наводи и да важан део одговорности сносе и здравстевни радници који су прегледали убијеног затвореника након што је задобио телесне повреде.

„Ако је овај човек долазио и затражио помоћ зато што су повреде биле видне, не може искусном здравственом раднику да промакне како су те повреде настале. Медицинско особље које га је прегледало је требало да преузме одговорност да испита како је дошло до повреда, да испита шта се десило. Није човек могао да падне и да се тако повреди“, сматра Радовановић.

Лекари су, како каже, требали да о повредама обавесте управника, службу за обезбеђење који би онда требало да затвореника изместе из ћелије у којој је био а да се особе које су биле са њим санкционишу и позову на разговор.

Тврди и да су чувари сигурно знали шта се дешава али очигледно нису реаговали.

„Ја као дугогодишњи полицијски радник одговорно тврдим да чувари који се налазе у тим блоковима знају све шта се дешава међу затвореницима“, закључује Радовановић.