Miroslav Aleksić: Režim ne treba da se plaši međunarodne istrage ako izbori nisu pokradeni

Međunarodni posmatrači izbora nisu tu došli turistički, već ih je zvala Vlada Srbije, a ako kažete da su ovo bili najčistiji izbori, kakav je onda problem da se sprovede međunarodna istraga, izjavio je danas narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije za televiziju N1.

„Režim upravo iz straha da će istraga pokazati sve o čemu mi govorimo pokušava da do nje ne dođe, ali ona je neophodna zbog budućnosti, to jest lokalnih izbora koji dolaze”, rekao je Aleksić.

On je objasnio da je zamena teza da opozicija želi loše Srbiji jer je upravo vlast krađom dovela do rizika od međunarodne istrage, ali i do uskraćivanja Srbije iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

„Skoro svi poslanici Evropskog parlamenta će stati iza rezolucije koja će biti poprilično oštra i ja ne volim što je tako, ne želim da moja država bude protektorat, već suverena i samostalna zemlja u kojoj funkcionišu policija, tužilaštvo i pravosuđe, ali za to nije kriva opozicija”, naveo je Aleksić.

Ne verujem da će nam dođi neko sa strane i uvesti demokratiju, napomenuo je Aleksić, već se za nju moramo izboriti sami, ali je potrebno i da čujemo šta kaže Evropa o tome šta se desilo na izborima u Srbiji.

„Srbija je danas na velikoj prekretnici, njenu budućnost danas ugrožava jedna grupa manipulatora, šibicara i prevaranata koja uzurpira vlast i nije spremna da izađe na poštenu izbornu utakmicu”, upozorio je Aleksić.

On je ocenio da bi veliku tenziju u društvu, za koju je odgovoran režim, moglo da smanji samo uređivanje izbornih uslova, odnosno sređivanje biračkih spiskova, popravljanje stanja u medijima i prestanak pritisaka na birače.

„Mi se borimo za opstanak i nemamo moć nad institucijama, a sada će se oni potruditi da se krađa zaboravi, to su uradili sa Jovanjicom, ubistvom Olivera Ivanovića, Vladimira Cvijana i Slavka Ćuruvije i to sada rade”, predočio je Aleksić.

On se osvrnuo na skupštinu Beograda i ocenio da ne može da se konstituiše jer vlast nema ni većinu ni legitimitet, pa čak i sa glasovima Nestorovića jer su to opozicioni glasovi.

„Oni izbore nisu dobili, nego su ih pokrali. Vučića su građani debelo porazili u Beogradu, uključujući i njegovo biračko mesto gde je naša lista osvojila više nego duplo više od njegove liste”, istakao je Aleksić.

Sramota me je što je premijer naše države Ana Brnabić, naveo je Aleksić i napomenuo da nju građani nisu izabrali.

„Ljudi protiv svoje volje glasaju za njih jer su uplašeni, ucenjeni, osiromašeni i jer nemaju prave informacije, da je drugačije, siguran sam da ne bi glasali za Anu Brnabić koja ni bila nosilac bilo kakve liste niti je ikad neko za nju glasao imenom i prezimenom”, podvukao je Aleksić.

Govoreći o budućim izborima, Aleksić je najavio da koalicija „Srbija protiv nasilja“ (SPN) ostaje na okupu i da se sprema na nove izbore, kao i da bi voleo da ta koalicija bude još šira.

„SPN je donela odluku da ne prihvatamo nijednu funkciju parlamentu koja je plod dogovora sa režimom, što podrazumeva potpredsednika skupštine i predsednike odbora, a prihvatamo sve ono što su nam dali građani svojim poverenjem na izborima i tu smo da predstavljamo njihove interese na najbolji mogući način”, rekao je Aleksić.