Милош Павловић: Данашња седница прва ситуација да Вучић не може да формира власт

Данашња седница Скупштине града Београда је прва ситуацију у којој Вучић не може да формира власт и то у граду у којем је рођен и који му је најбитнији, рекао је данас потпредседник Народног покрета Србије Милош Павловић за Радио-телевизију Војводине.

„Они би власт могли да формирају тако што ће неког да купе, али мислим да и Вучић сам зна да тако нема легитимитет и да се Београд јасно определио“, изјавио је Павловић.

То је очигледно и по томе што, како је навео Павловић, где год покрену пројекат у Београду, избије протест грађана.

„Првог марта исто неће имати већину као и данас, а коалиција Србија против насиља ће учинити све да се не конституише нелегитимна Скупштина“, казао је Павловић.

Скупштина града Београда не може бити легитимна са Српском напредног странком (СНС) и Социјалистичком партијом Србије (СПС) зато што је већина грађана гласала за листе које су се декларисале као опозиционе, а нарочито ако би се урачунали и гласови опозиционих странака које нису прешле цензус.

„Одборници СНС и СПС су данас изврнули руглу Скупштину града Београда јер, чак и уколико немате већину, било би нормално да се појаве и кажу да немају већину и да ће бити нови избори“, указао је Павловић.

Он је истакао да је свестан да постоји мало времена да се изборни услови среде у потпуности, али да опозиција мора да учини крајње напоре да се дефинишу и омогуће неки основни изборни услови.

„Најважније је да бирачима кажемо да у Србији немамо институције и да су они који треба да нас заштите од било какве крађе или неправде, попут Министарства унутрашњих послова, активно организовали и учествовали у крађи избора“, напоменуо је Павловић.

И поред таквих околности, објаснио је Павловић, сви који се баве политиком у опозицији имају дужност да се у недемократском условима боре за боље изборне услове.

„Ми бисмо волели да изборну крађу истраже независне и самосталне институције Србије, али институције су нам урушене и не функционишу“, навео је Павловић.

Он је предочио да би јавни тужилац могао да, уколико би желео, утврди врло лако колико је људи 2023. године променило пребивалиште за Београд, а затим где остварују зараду и где заиста живе.