Јаковљевић: Ова власт мора да оде, за 12 година потпуно уништили образовни систем

Трагедије које су се десиле прошле године само су оголиле потпуну девастацију образовног система у Србији, рекла је потпредседница Народног покрета Србије (НПС) и народна посланица др Ана Јаковљевић поводом протеста представника просветних синдиката и грађана због све чешћих напада на просветне раднике од стране ученика.

,,Народни покрет Србије сматра да само суштинске реформе образовања и враћање угледа професији наставника могу да дају жељене резултате, а да би се то догодило ова власт мора да се промени јер већ 12 година у овој сфери показују апсолутну нестручност и незнање, што нас је и довело у ову катастрофалну ситуацију”, додала је она.

Јаковљевић истиче да је положај наставника у основним и средњим школама у српском друштву урушаван јако дуго, док је њихов статус деградиран и суштински и материјално, а све чешће су и жртве насиља од стране ученика.

,,По речима наставника они сате проводе на све чешћим састанцима тимова за превенцију насиља, праве планове појачаног васпитно – дисциплинског рада, изричу мере које не дају никакве резултате, а неретко се насиље заташкава како директори не би изгледали лоше у извештајима”, казала је она.

Према њеним речима, просветни радници су изашли са предлогом да се пормени Кривични законик како би напад на њих био третиран као напад на адвокате и био кажњен затвором, што је разумљив захтев, јер док се не започне са суштинским реформама система образовања, страх од санкције можда може да смањи број напада.

,,Ипак, ова мера не може да донесе и суштинске промене, нарочито не у земљи у којој правосудни органи врло често не раде свој посао. Додатно питање се поставља како казнити малолетнике који не могу кривично да буду одговорни, а који су после случаја у Рибникару постали често вршиоци насиља, управо свесни чињнице да по закону нису одговорни”, нагласила је Јаковљевић.

Она подсећа да су се у овом месецу догодила два напада на наставнике, у Бачкој Паланци и Београду, које су резултирале тешким телесним повредама наставника и додаје да школе више нису безбедно место ни за кога. 

,,А шта раде Министарство провете и министарка Славица Ђукић Дејановић? Доносе прописе чију ефикасност и ефектност спровођења нико не контролише и додатно оптерећују наставнике затрпавајући их бирократијом која не даје никакве резултате. Зато позивамо  грађане да нам помогну у борби против режима и да на свим изборима искористе своје право гласа јер сваки глас је важан у освајању слободе”, закључила је она.