Јаковљевић: Бираћемо борбу све док Србија не постане уређена држава

Слободни избори су темељ сваког демократског друштва и сви морамо изнова да се подсећамо да је власт смењива, рекла је данас потпредседница Народног покрета Србије (НПС) и народна посланица др Ана Јаковљевић на седници Народне скупштине о допунама Закона о јединственом бирачком списку.

„Данас су пред нама измене и допуне Закона о јединственом бирачком списку чији је предлагач НПС, заједно са осталим опозиционим колегама који излазе на изборе. Сви грађани који су у последњих 11 месеци променили пребивалиште своје бирачко право ће моћи да остваре на бирачким местима претходног пребивалишта и неће моћи да гласају на основу боравишта, већ само на основу пријављеног пребивалишта“, казала је она.

Она је подсетила да је, од када је 17. децембра прошле године на изборима на којима је прекројена изборна воља грађана, о чему постоје докази и извештаји, опозиција одлучила да пружи отпор и додала да је то непристајање претходних месеци врло јасно исказано кроз борбу бројним демократским средствима: поротестима, борбом у оквиру институција, пре свега у парламенту и скретањем пажње међународним партнерима на недопустиво кршење изборних права.

„Ушли смо у преговоре са влашћу о изборним условима 1. априла. Јасно смо истакли три захтева: да се формира комисија од представника власти, опозиције и цивилног сектора, која ће имати овлашћења за унапређење бирачког процеса, да јавни сервис истинито и непристрасно озвештава о активностима свих и да сви избори буду у исто време. Током преговора слушали смо да су злоупотребе измишљене, а да измене у бирачким списковима нису доказане“, додала је Јаковљевић.

Јаковљевић је истакла да се јуче поподне приликом предаје опозиционе изборне листе за Београд десило да је кандидату НПС за одборника речено да се не налази у бирачком списку и оцеенила да је у том акту видљив низ злоупотреба и кривичних дела за које би неко требало да одговара и вероватно би да живимо у демократској држави.

„Изборили смо се да сви избори буду истог дана, 2. јуна. Формирана је радна група која је већ почела да ради и која ће и након 2. јуна наставити континуирано да ради на унапређењу изборних процеса у Србији, а у овом конкретном случају ће добити надлежност да врши увид у јединствени бирачки списак како бисмо спречили понављање сценарија из децембра“, додала је она.

Она је поручила грађанима Србије да по Уставу, могу слободно, без притиска и уцене да бирају своје представнике све док не добију власт која ће радити у њиховом интересу и омогућити им да могу да живе од свог рада, а не да чекају када ће им неко пред изборе уделити неки новац.

„Неопходна је адекватна здравствена заштита, јер ускоро неће имати ко да нас лечи, наша деца треба да имају образовање које ће их спремити за живот и да се у школама и вртићима осећају сигурно, да државне институције раде непристрасно и професионално, а не да се преко њих појединци богате. НПС бира борбу за сваки град и општину у Србији која излази на изборе и увек ћемо је бирати све док Србија не постане уређена држава по демократским стандардима и то је борба свих нас“, закључила је она.