Говор доктора правних и економских наука Ане Јаковљевић на Скупштини Народног покрета Србије

У претходних 10 година Србија је по разним параметрима који се мере на глобалном нивоу, доспела у друштво периферије света, иако се географски налази у Европи и баштини њене традиције и вредности.

У извештају Freedom House се наводи да је Српскa напреднa странка током своје владавине постојано еродирала политичка права и грађанске слободе, вршећи притисак на независне медије и организaције цивилног сектора, због чега се Србија класификује као хибридни режим.

Са веома високим степеном корупције, чији индекс објављуе Transparency International, Србија је сврстана у земље које се против корупције боре само на папиру, а не и у пракси, што слаби институције, подрива поверење и угрожава економски напредак, водећи у неједнакост и немогућност грађана да приступе услугама од виталног значаја које је држава дужна да пружи.

Свима нам је добро позната изрека која каже, да ако желите да уништите један народ, крените од школства, не требају вам ни нуклеарно наоружање ни далекометне ракете.

И у овом домену је Србија са овим режимом постигла резултате у складу са политиком коју он води.

Национално тело за акредитацију и обезбеђење квалитета у високом образовању је 2020. године избачено из Европске асоцијације за осигурање квалитета, јер систем оцене квалитета
исокошколских установа, који је у Србији на снази, није у складу са европским стандардима и праксом.

Ако пођемо од чињенице да је виоко бразовање један од основих темеља друштва и показатељ будућности једног народа, јер оно образује учитеље, наставнике, лекаре, судије, тужиоце, адвокате, инжењере и друге професије, онда постаје јасно зашто смо као друштво девастирани и зашто се налазимо ту где се налазимо.
Н

ажалост, у мају ове године смо добили и ужасну потврду те девастације, када се догодило нешто што је за земљу као што је Србија до тад било незамисливо. Два масовна убиства, од којих је једно учинио најмлађи масовни убица у свету, а друго младић, који од своје 10 године познаје само овај режим и његове методе владања, и који је сазрео на вредностима криминално – порнографске културе која се непрестано промовише у јавном животу Србије.

У том систему вредности и наративу, људи сумњивих квалификација и без моралних скрупула се називају бизнисменима, глорификује се материјално а потцењује духовно, а као идеал лепоте и естетике промовише се изглед из филмова за одрасле.

Вршњачко и насиље у друштву постало је скоро свакодневна појава, па зато и не чуди
чињеница да се код грађана Србије створио осећај беспомоћности и апатије.

Али оно што морам да истакнем и у шта целог живота дубоко верујем је да увек има наде. Ми смо народ који је успео кроз историју да преживи бројне ратове и окупаторе чиме је стекао отпорност и способност да се регенерише.

Током 18 година радног искуства у Србији, сам упознала, и скоро свакодневно упознајем, сјајне људе различитих животних доби и професија.

Оно што је заједничко тим људима је да су се повукли у своје затворене кругове пред најездом бучне и безскрупулозне мањине, која користи разне трикове да нас убеди да су већина и да нема наде за другачије људе.

Постало је јасно да ако желимо да ишта променимо у нашој Србији, онда морамо да повежемо те људе, да њима вратимо наду и да им дамо простора да без страха раде оно у чему су најбољи. Да заувек у неславну историју пошаљемо нестручне, насилне и људе без морала чији су једини квалитети партијска књижица и послушност.

Из личног искуства знам да је за изградњу институција потребан тимски рад и зато је важно да сви радимо заједно на истом циљу у складу са вредностима које Народни покрет Србије промовише, и иза којих ћемо сви заједно стати, како бисмо поново изградили земљу какву сви заслужујемо: наши преци, ми и наши потомци. На том путу ћемо морати стално да унапређујемо свој рад, да се преиспитујемо и искрено суочавамо са изазовима; да никада не изгубимо из вида да смо одговорни народу и да је он наш послодавац, да је смењивост власти један од основних принципа
демократије и да је наша дужност да радимо у најбољем интересу грађана ове земље јер смо ми део њих, и да ћемо бити њихови представници којима су они указали поверење да државне послове обављају у њихово име и за њихов рачун.

Зато је један од основних циљева Народног покрета Србије борба против дубоко укорење системске корупције и криминала у Србији. У оквиру њега ћемо се залагати да све афере које су се догодиле последњих деценија буду правно процесуиране и сви учесници адекватно санкционисани. Зато је потребно оснажити и деполитизовати тужилаштво, декриминализовати и деполитизовати полицију и ојачати безбедносне структуре.

Како би све планиране реформе постале дубоко укорењене у систем модерне Србије, озбиљно ћемо се позабавити образовањем јер је оно темељ сваког развијеног друштва.

Мораћемо да спроведемо суштинску реформу, како бисмо искоренили све видове корупције у образовању и систем унапређења квалитета образовних установа довели на светски и европски ниво.

Чека нас велики посао јер се не може преко ноћи изградити оно што је деценијама урушавано, али пре свега морамо да вратимо наду људима, и онда да радимо најбоље што можемо да ту наду и очекивња не изневеримо.

Као што сам већ рекла, пред нама су бројни изазови, али сам сигурна да док год смо окупљени око правих вредности и радимо као тим, развијаћемо се као странка која ће имати капацитет да задовољи потребе грађана Србије у складу са светским и еворпским стандардима, а да истовремено задржимо све оне дивне карактеристике које нас красе, и о којима је још
давних дана писао велики пријатељ Срба Арчибалд Рајс: храброст, родољубивост, веру у виши поредак, гостољубивост, демократичност, самилост, понос и бистрину.

Чврсто сам уверена да заједно у оквиру Народног покрета Србије можемо све ове вредности да вратимо у моду, као и да повратимо достојанство нашем намученом народу, а држави Србији поштовање какво је кроз историју имала.