Алексић за НИН: Излазимо на мегдан узурпаторској власти коју води врховни манипулатор

Aleksić za NIN

Излазимо на мегдан узурпаторима власти у Србији, који никада нису победили на слободним изборима слободном вољом грађана, него кроз медијске манипулације, притиске, куповине гласова, уцене, разноразне ствари, крађу на изборима, рекао је за НИН председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић.

,,Грађани никада не смеју да пренебрегну чињеницу да је Александар Вучић врховни шибицар и човек који на један мајсторски начин манипулише тезама, чињеницама и све окреће у своју корист. Тај који верује Вучићу, у реду, онда му је добро. Нек му верује и даље, али мислим да грађани виде шта он заправо ради и како мења тезе”, казао је он и додао да је председник Србије превише самоуверен и сигуран да може да манипулише како год хоће.

Алексић оцењује да су све вредности друштва погажене, да се прогањају полицајци који су ухапсили нарко-дилера, а да нарко-дилер гостује по националним телевизијама и понаша се слободно и додаје да се на сваком инфраструктурном пројекту милиони грађана Србије краду кроз корупцију.

,,Плаћамо ауто-путеве и пруге три пута скупље. Државно пољопривредно земљиште даје се странцима, док наши сељаци пропадају, пољопривредно земљиште се гаси. Да ли је здравство доступно грађанима? Не могу да сачекају операцију кука или колена. Погледајте каква је ситуација у просвети и образовању. Поред дешавања прошле године када су деца убила децу и млади људи убили децу, ништа се није променило. Грађани то све виде. Трпели су неко време, али ће доћи моменат врло брзо када ће се и то променити”, истакао је он.

Када је у питању кампања, он каже да две трећине Србије излази на гласање и да је, у неким градовима кампања видљивија, као што су Београд, Ниш, Нови Сад, али у неким мањим срединама, због непостојања локалних медија или зато што неће да прате кампању, нема потпуне слике какав је где амбијент.

,,Оно што је мени јако важно је тај оптимизам који осећам код грађана Србије. Сваког дана обиђем по неколико градова и осећа се та жеља за променама. Верујем у победу и верујем да постоји много места у Србији где ће бити озбиљних резултата и великих изненађења.  очекујем и у Београду и у Нишу и у Новом Саду велики успех опозиције, односно победе, јер после 12 година владавине режима Александра Вучића, грађани су могли да виде како они раде и шта раде”, додао је он.

На констатацију да је велики део опозиционих бирача љут и на њега и на део коалиције „Србија против насиља“ који је одлучио да не изађе на изборе, он оцењује да нема места љутњи, зато што бојкот суштински не постоји и о њему се говори само у Београду и додаје да где год одете у Србију тамо нико не прича о бојкоту, већ о програму, о кампањи.

,,Људи излазе на изборе. И ја позивам Београђане да не упадну у ту замку. Бојкот не постоји. Имате 14 листа које учествују на београдским изборима и заправо свако ко је против овог режима, а остане 2. јуна код куће, он ће индиректно свој глас поклонити властима. На тај начин се пребацује одговорност на грађане, а грађани ће рећи да је одговорност на коалицији „Србија против насиља“, која се није договорила. И већина аналитичара каже да се оваква Српска напредна странка може победити једино уједињеном опозицијом”, рекао је он.

Алексић каже да је лоше што уједињена опозиција заједно не излази на изборе у Београду и да су практично од готовине направили вересију тиме што нису изашли у снажном блоку, плус Саво Манојловић.

,,Ако гледамо на изборе 17. децембра, 2. јуна ће сигурно макар мало бити бољи услови. Па ако смо 17. децембра могли да остваримо значајан резултат, да се не формира власт, да у шест београдских општина победимо, па зашто сад у још бољем и јачем формату не бисмо нанели пораз режиму? Али кад ме питате о одговорности, мислим да сви сносимо одговорност. Сваки грађанин. И ја као грађанин, не као политичар”, истакао је он.

Према његовим речима, и странке и грађани сносе одређену одговорност за ово што се данас дешава у држави, јер смо дозволили да се 12 година разарају Србија, институције, правосуђе, да се уништавају здравство, образовање, пољопривреда, да се предају природна богатства, територија, а одговорност опозиције свакако постоји.  

,,Мислим да резултат може да буде исти као у децембру, може да буде и лошији, али ја верујем да може да буде бољи, да идемо према победи. Наша листа је најшира могућа коалиција у овом тренутку у Београду. Уз владајуће. Још је шира у Новом Саду, где учествује цела коалиција СПН. Наш проблем је власт. Све је део једне велике позоришне политичке представе режима, где стварају лажну слику кроз притиске, остварују тај изборни резултат који остварују, а ја сам сигуран да велика већина грађана апсолутно не подржава режим и да они који гласају, велики број њих гласа зато што мора”, нагласио је Алексић.

Што се тиче Новог Сада, он каже да је тамо у збиру садашња коалиција освојила више него Српска напредна странка, а што се тиче Ниша, тамо постоји снажна енергија, мотивација, победнички дух Нишлија, јужњачка енергија и темперамент који је покретачки талас и додаје да у Нишу чудо треба да се догоди да опозиција нема више гласова него власт, зато што је доле власт заиста катастрофална.

На питање постоји ли могућност да било где на локалу после избора праве коалициони договори са СНС, он каже да постоје црвене линије и да, што се тиче Народног покрета Србије, нигде неће правити коалицију са странкама режима, јер се боре против њих и ту нема никакве дилеме.

,,Нигде и што се тиче странака коалиције „Бирам борбу“, сви делимо исто мишљење. Дакле, у свим тим срединама или ћемо успети са другим опозиционим листама да формирамо власт или ћемо бити опозиција. Не можемо да сарађујемо са онима против којих се боримо. Што се тиче изборних услова, формирана је радна група за примену препорука, усвојен је Закон о забрани гласања свих који су променили пребивалиште од 3. јула до 2. јуна, дакле они могу да гласају на претходном пребивалишту, а не на новом”, додао је он.

Он истиче да је чак 58.000 људи враћено који су имали промењено пребивалиште, а први пут се дешава да мисија ОЕБС-а има пуну посматрачку мисију на локалним изборима у Србији и додаје да су један од проблема пред изборе фантомске листе које постоје широм Србије , само у Београду седам-осам листа које су на један врло сумњив начин сакупиле потписе.

,,Све моје опозиционе колеге, и они у бојкоту и ми трпимо страшну репресију од стране режима последњих година. Горе је данас опозицији него за време Слободана Милошевића. Тада сте имали цео свет који подржава опозицију. Данас смо сами, а режим хоће да искорени опозицију као да је то коров. Ево у таквим се условима боримо”, закључио је Алексић.