Милош Павловић: Следеће недеље коначне одлуке судова о приговорима о изборној крађи

Miloš Pavlović

Правник и потпредседник Народног покрета Србије Милош Павловић објаснио је да РИК и ГИК имају 72 сата да донесу одлуке о приговорима, након чега подносилац изборне листе може да поднесе жалбу Вишем суду (за ГИК) и Управном суду (за РИК) који такође имају 72 да донесу одлуке.

„Постоји могућност да се усвоје приговори, али кад имате аутократску дружаву којом влада човек као што је Александар Вучић, и када имамо никад већу изборну крађу, онда ми не можемо да очекујемо да ће приговори бити усвојени”, рекао је Павловић.

Он је додао да се исто не може очекивати од судова, као и да тако преостају ванинституционална решења.

„Онда нам остаје још Уставни суд, међутим, знамо да је и тај суд токвом ових година изгубио кредибилитет, тако да ћемо морати да вршимо и друге врсте притисака да бисмо се изборили за вољу народа”, изјавио је Павловић.

Он је међу троје правника листе „Србија против насиља” којима је омогућен увид у бирачке спискове који је временски неограничен.

„Не постоји законско ограничење, али је битно да се то прегледа до тада када, уколико дође до одбијања приговора ГИК-а или РИК-а, може да се искористи у жалби која се подноси суду“, појаснио је Павловић.

Он је додао да се тим правника неће бавити само гласачким врећама, већ и бирачким списковима, с обзиром на то да постоје информације о гласачима који не постоје а који су наводно гласали.

„Такође, да ли се бирачки материјал слаже са записником потписаним на бирачком месту. Ми смо се сконцентрисали на одређене неуралгичне тачке и о томе ћемо благовремено обавестити јавност“, нагласио је Павловић.