Борислав Новаковић: На конститутивној седници се обраћамо гласачима који су нам дали поверење да се боримо

На конститутивној седници Народне скупштине се обраћамо нашим гласачима који су нам дали поверење да се боримо и да будемо њихов глас у парламенту, а не да одемо из њега, рекао је данас потпредседник Народног покрета Србије Борислав Новаковић за телевизију Н1.

Он је додао да је свестан свих мањкавости наше демократије и парламента, али и да је циљ да се учини што више како би победили Вучића, па и у условима у којима је он фаворизован.

„Не улазимо у парламент из прагматичних разлога, већ из принципијелних разлога, зато да 900 хиљада грађана не би остало без својих представника за које су гласали“, изјавио је Новаковић

Скупштина је најважније место политичке борбе, чак и у нашој земљи где су политичка и правна култура урушене, истакао је Новаковић, као и да је у парламенту створена уједињена опозиција у коалицији „Србија против насиља“.

„Они нису за улазак у парламент сматрају да ће тако ефектније скренути пажњу на изборну крађу, а ми сматрамо да ће ефектније бити ако уђемо и кажемо пред милионским аудиторијумом, од којег ће велики део то први пут да чује, како су избори покрадени и како се држава пљачка“, изјавио је Новаковић.

Наш посао је да саопштимо истину и институционално и ванинституционално, напоменуо је Новаковић.

„Свакако не идемо тамо да се такмичимо у реторици и да бисмо били у камерној и мирној атмосфери, као да живимо у једној цивилизованој држави са високим степеном политичке културе“, напоменуо је Новаковић.

Напротив, он је додао, ситуација у Србији је обрнута и у складу с тим ће коалиција наступати у Скупштини.

„Наша је дужност да користимо сваку прилику да померамо, милиметар по милиметар, сферу слободе у овој држави“, казао је Новаковић.

Улазак у Скупштину не отежава борбу за поништавање избора у Уставном суду, оценио је Новаковић, већ напротив, он то олакшава јер је тако отворен још један фронт протеста, поред протеста у међународној заједници.

„Сваки мандат који је добила опозиција је чист, онима који су на власти треба поставити питање да ли треба да уђу у Скупштину са мандатима који су добијени куповином гласова и крађом избора“, указао је Новаковић.

Он је прокоментарисао да је одлука Демократске странке да не присуствује конститутивној седници  ствар методолошке разлике ка истом циљу, а никако суштинска разлика.

„Све што нас дели и што су наше разлике није веће од нашег циља, а то је рушење диктатуре Александра Вучића“, подвукао је Новаковић.

Укидање пресуде у случају убиства Славка Ћурувије је показало да, како је оценио Новаковић, полиција, тужилаштво и судови не раде свој посао.

„Показано је и да су Безбедносно-информативна агенција и остале тајне службе изнад закона и државе, као да се код нас ништа није променило од 1945. године. Тајне службе код нас нажалост не штите државни интерес, него штите странку на власти и баве се шпијунирање опозиције“, навео је Новаковић.