Мирослав Алексић: Треба исцрпети сваку могућност за разговоре

Aleksić za Euronews

Није ствар у датуму већ у изборним условима, односно у томе да омогућимо грађанима Србије да на поштеним изборима бирају своје представнике, јер алтернатива томе је наставак политичких тензија у друштву и грађанска непослушност, а то није никоме у интересу, рекао је данас за телевизију Euronews председник Народног покрета Србије (НПС) и народни посланик Мирослав Алексић.

Говорећи о могућем неизласку опозиције на изборе уколико власт не испуни сва три захтева опозиције, Алексић каже да треба исцрпети сваку могућност за разговоре иако нема још пуно времена, као и да су сви свесни тога да бојкот није сјајно решење, већ аларм који сигнализира да у једном друштву нешто озбиљно не ваља.

„Став моје организације НПС је да треба учествовати у разговорима јер је првобитно опозиција и иницирала разговоре о изборним условима. Немамо ми право да нам ишта буде тешко, ми имамо обавезу према грађанима који су гласали за нас и дали нам своје поверење да се боримо. Ипак, напослетку ће наша листа, као и до сада, заједнички на састанку донети одлуку како ћемо одговорити на позив Ане Брнабић”, рекао је Алексић.

Он додаје да иако странке и постоје како би учествовале на изборима, опозиција ипак неће учествовати у ”шибицарењу” и представама за јавност ове власти.

 „Понашање власти до сада говори нам да немају искрену намеру да се нешто промени на боље, али ипак и даље има простора за помак. Уколико се до краја недеље не покаже добра воља да се остваре минимални услови који су приоритетни за реализацију избора, власт не може да ичекује да на изборима 2. јуна учествује опозиција”, изјавио је Алексић.  

Упитан о аргументу председнице Скупштине Ане Брнабић да би спајање локалних избора са београдским било кршење закона, Алексић каже да тај аргумент не стоји, јер би једно од могућих решења било да се у изборном закону само продужи рок за расписивање избора са 120 на 150 дана.

„И Ана Брнабић и Александар Вучић заборављају да су 65 градоначелника и председника општина широм Србије прошле године натерали да поднесу оставке. То им изгледа није био преседан и кршење закона. Такође, није им противуставно кад Вучић прихвати имплементацију такозваног ”француско-немачког” плана и Охридског споразума?”, рекао је Алексић.

Одговоривши на коментаре на рачун опозиције, Алексић је подсетио да положај опозиције у Србији одавно није био тежи, да се опозиција прогања и маргинализује као да је нека врста коју треба искоренити, те да је имајући све то у виду опозиција остварила добар резултат на изборима у децембру, скоро идентичан резултату Српске напредне странке када су фомирали власт, и то све упркос изборној крађи и страшним изборним нерегуларностима.

„Ми живимо у земљи у којој нам председник говори о летећим аутомобилима и доласку ”Луј Витона” а људи немају канализацију, односно елементарне услове за живот у 21. веку. Да институције функционишу већ би се многима судило за крађу избора и кривотворење бирачког списка. Боримо се против мафијашке организације и узурпираних институција. Иако бих ја то волео, како ми у таквим условима да упоређујемо политичке програме и расправљамо о различитим политикама”, закључио је Алексић.