Жарко Ристић: Двадесет година од „ноћи када су горели векови”

NPS na Kosovu i Metohiji dvadeset godina od pogroma nad Srbima

Пре равно 20 година, 17. марта 2004. године започет је погром над Србима на територији Косова и Метохије. Паљене су српске куће, протеривани су Срби, скрнављене су православне светиње, уништавана је вишевековна светска културна баштина. Покушано је тада да се избрише оно што је старије 700 година од лондонског Биг Бена, Ајфелове куле у Паризу или Кипа слободе у Њујорку. Покушали су албански екстремисти да у оркестрираном нападу спале српску државност, сатру српску културу и да поломе баш сваки крст на крову православних светиња.

Нису успели. Нису успели јер се Косово и Метохија носе у срцу и јер је вера оно што чува сваки храм на свету па и српске манастире. Да се отме оно што је у срцу не може, а да се вера преобрати у неверу је већ много пута показано кроз историју да у Срба не иде лако.

Посетом Грачаници представници Народног покрета Србије су још једном  показали да се „ноћ када су горели векови” памти и не заборавља. На позив Жарка Ристића, народног посланика са Косова и Метохије, одазвали су се београдски одборник Саша Дамњановић и политички активиста Ђорђе Стојановић са Савског венца.

Овом посетом представници Народног покрета Србије су послали јасну поруку да је Косово и Метохија важан део њихове политичке борбе, као и да ће се борба за Косово и Метохију наставити и на локалним београдским изборима најављеним за јун. Сваки глас на предстојећим локалним београдским изборима, изборима за слободу, изборима референдумског типа, ће бити глас и за права Срба на Косову и Метохији.

Помен жртвама у Грачаници уз велики број Срба увеличали су и повереници општинских одбора Народног покрета Србије. Као најмлађа политичка организација са новооснованих 11 повереништава на територији Косова и Метохије, претендујемо да у врло кратком року постанемо стожер политичке борбе за очување Срба на Косову и Метохији.

Народни посланик и директор странке Жарко Ристић