Сузбијање корупције и криминала

Један од елементарних постулата на којима је основан Народни покрет Србије и циљ коме смо у потпуности посвећени је борба против корупције и криминала.

Предано ћемо радити на томе да Србија постане држава са ефикасним правосуђем и да престане да буде систем који брани криминал, корупцију, заташкава афере и злоупотребљава институције.

Донећемо петогодишњу стратегију за искорењивање корупције која подразумева процесуирање свих афера у последњим годинама, доношење нових антикоруптивних закона и мера и гаранција грађанима да ће Србија постати друштво засновано на владавини права.

За то је најпре потребно ојачавање тужилаштава што се постиже њиховом деполитизацијом. Формираћемо посебно јавно тужилаштво за борбу против корупције јавних функционера, смањићемо утицај извршне власти и формираћемо тужилачко-правосудну полицију.

Спровешћемо ветинг, по узору на међународну праксу, која подразумева ревизију носилаца функција у правосуђу, укључујући проверу имовине, евентуалну повезаност са криминалом и професионалне квалификације. Такође је потребан и реизбор главних јавних тужилаца и председника судова, уз ревизију од стране чланова правосудних савета.

За крај, неопходна је и декриминализација и деполитизација полиције, чији рад треба да буде транспарентан. Морамо да створимо одржив и поуздан систем одбране права грађана кроз чување независности полиције.