Организација жена НПС: Осми март је симбол борбе за равноправност жена

organizacija-zena-nps-osmi-mart-je-simbol-borbe-za-ravnopravnost-zena

Међународни дан жена посвећен је борби за женска права, односно права на економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Тог дана славимо борбу свих припадница женског пола које су мењале светску историју и пружиле неоспорива достигнућа у политици, економији, науци, образовању и у многим другим областима, и које и данас чине све да овај свет буде лепше и праведније место за све нас. 

Народни покрет Србије (НПС) препознаје значај остваривања права жена у њиховом пуном капацитету и један је од ретких политичких актера који има формално основану Организацију жена, чији је циљ да жене буду препознате као субјекти који су у стању да одговоре изазовима које намеће модерно друштво. 

Жене у Србији чине 51.3% популације и као већински део становништва, и поред Уставом и законима гарантоване једнакости, у просеку остварују 77% права у односу на мушкарце. Заступљеност жена на политичким функцијама је и даље неадекватна, о чему говори и извештај Републичке изборне комисије, али и извештај Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR) о изборима одржаним 17. децембра 2023. године. 

Жене се углавном налазе на непролазним местима, ретко се појављују у медијима, а и кад се појаве често је упитан начин на који су презентоване.Жене у Србији у већем броју раде у секторима  са мањим зарадама, углавном на положајима нижим од положаја мушкараца, често непријављене, без социјалног и здравственог осигурања, без могућности синдикалног организовања. Остваривање права на рад је једно од најзначајнијих људских права, предуслов је за остваривање осталих права. Жене у Србији имају нижа примања, теже добијају запослење, теже напредују, раније се отпуштају, пензије су им ниже и више су дискриминисане по основу пола, година, брачног или здравственог стања, изгледа, националне припадности.

У погледу образовања жене из руралних средина имају велике препреке у образовању за жељена занимања. Поред економских разлог је И постојање стереотипа да се женска деца не школују даље него да треба се припремају за удају и традиционалну улогу жена које рађају и раде неплаћене физичке послове. 

Оно што представља директну последицу претходно наведених неједнакости је велика распрострањеност насиља над женама. У просеку свака друга жена у Србији доживи неки облик насиља, од чега само три посто пријави то насиље. У 2023. години фемицид се у просеку дешавао на сваке две недеље. 

На крају, сви показатељи стања у области сексуалног и репродуктивног здравља и права жена у Србији су неповољни. Србија је на четвртом месту у Европи по броју жена оболелих од карцинома грлића материце, док је ризик од умирања двоструко већи него у већини других европских земаља. 

НПС ће се у сарадњи са осталим опозиционим странкама и невладиним организацијама залагати за остваривање права жена у пуном капацитету, јер у развијене земље спадају оне чија је привреда динамичнија, снажнија и отпорнија јер јој сви грађани – и жене и мушкарци – могу подједнако допринети. Спремни смо да се суочимо са бројним изазовима које треба превазићи како би српско друштво стало раме уз раме са најразвијенијим земљама света.