Станковић: Након што су прихваћени захтеви опозиције, нема оправдања да не учествујемо на изборима

Stanković N1

Након што су прихваћени захтеви опозиције, немамо оправдање да не учествујемо на изборима 2. јуна, рекао је данас за телевизију Н1 потпредседник Народног покрета Србије и народни посланик Ђорђе Станковић.

С обзиром на то да је председница Скупштине Ана Брнабић саопштила јуче да ће сви локални избори који су требали да се одрже у јулу и августу бити расписани за 2. јун, заједно са изборима за Скупштину града Београда, Станковић истиче да ће данас бити донета коначна одлука коалиције Србија против насиља о изласку на изборе.

„Верујем да ћемо данас, у разговору са партнерима, донети коначну одлуку о изласку на изборе 2. јуна. Ако власт буде покушала да нас изигра, имаћемо одговор на то“, истакао је Станковић.

Он наглашава да је је опозиција била поприлично чврста у својим ставовима и захтевима.

„Након крађе времена и лажног моралисања, председница Скупштине је јуче изјавила да прихвата три минимална захтева која смо још на почетку поставили. Власт је схватила да је то најбоља одлука и за њих, јер неће морати да мењају Уставни закон како не би дошло до још веће кризе. У таквој атмосфери, у којој их је опозиција ставила у такву позицију, чињеница је да су морали негде да попусте“, казао је Станковић.

Говорећи о захтевима опозиције, он каже да је власт заиста хтела да подели изборе и додаје да би том случају дошло до општег хаоса и још веће кризе.

„Наши захтеви су били минимални. Сада треба да се крене у реализацију, да се среде бирачки спискови, да јавни сервис поштује закон и професионално ради… Мања је шанса да дође до проблема на бирачким местима, с обзиром на то да ће све бити одржано у истом тренутку и верујем да је то шанса за опозицију“, додао је Станковић.

Када је у питању формирање независне комисије која би се бавила ревизијом бирачког списка, Станковић каже да постоји концепт који је предложила ЦРТА.

„Комисија би требало да буде састављена од три представника власти, три представника опозиције и три представника невладиних организација које су се бавиле изборима. На крају, испоштовали су наше захтеве и то је најбитније. Свакако, било би добро да имамо више времена, али ово је политика и спремни смо да брзо и ефикасно радимо“, додао је он.

Као члан делегације Србије у овом сазиву Парламентарне скупштине Савета Европе, Станковић је оценио да је Србија, која је наступала јединствено и гласала против пријема „Косова” у Савет Европе, ипак прегласана.

„Сви смо се залагали за то да „Косово“ не треба да буде примљено у Савет Европе. Било је нормално гласати против таквог мишљења. Не знамо шта је све заправо прихваћено Охридским споразумом, али очигледно да је све ово са Саветом Европе последица спровођења француско-немачког плана и Охридског споразума“, закључио је Станковић.