Алексић: Вучићева погубна политика дошла на наплату усвајањем предлога о пријему „Косова” у Савет Европе

Aleksić RTV

Усвајање предлога о пријему „Косова” у Савет Европе последица је погубне политике Александра Вучића и прихватања француско-немачког плана и охридског анекса, а отвара велико питање какав свет заправо желе Сједињене Америчке Државе (САД) и Европска унија (ЕУ), рекао је данас за Радио-телевизију Војводине председник Народног покрета Србије и народни посланик Мирослав Алексић.

„То питање на столу је још од 2020. године и сада је дошло на наплату. У међувремену ова власт није урадила ништа конструктивно како би се то спречило. Напротив, то је доказ да је Александар Вучић прихватио спровођење француско-немачког плана”, рекао је Алексић.

Алексић додаје да све ово што се сада дешава отвара и велико питање и за ЕУ и САД какав свет заправо желе.

„Европа од нас тражи да кршимо један од темељних принципа на којима је ЕУ настала након Другог светског рата. Поштовање територијалног интегритета и суверенитета јесте кључна ствар јер је кршење тога био главни узрок сукоба у Европи вековима. Све ово што се дешава у Савету Европе је велики тест и питање за ЕУ и САД да ли су спремни оваквим преседаном да се одрекну међународног поретка какав су градили након Другог светског рата”, изјавио је Алексић.

Говорећи о процесу преговора са властима о изборним условима, Алексић тврди да политичка криза у којој смо се нашли може бити разрешена померањем београдских избора тако да се одрже са локалним изборима на јесен, као и да је времена све мање јер су досадашњи поступци власти били само куповина времена и представа за јавност.

„Сада је јасно да су сви ти велики колегијуми били само представа за јавност и стране амбасадоре, како би власт представила да они заправо нешто раде на препорукама ОДИХР, а истина је да само купују време и да је посреди игра речи, те да ништа од тога што власт предлаже неће суштински побољшати изборни процес”, рекао је Алексић.

Он напомиње да је за разлику од власти опозиција показала јасну вољу и спремност да се ангажује како би се изашло из политичке кризе, као и да су предложили суштинске ствари као што је формирање независне комисије која би се бавила ревизијом бирачког списка, професионалан рад јавног сервиса, истовремено одржавање свих избора на локалном нивоу, као и то да они који су у протеклих 12 месеци променили пребивалиште не могу да гласају на том новом пребивалишту пре истека годину дана.

„То је главни разлог зашто смо пристали да седнемо за сто са представницима власти. Немамо ми право да бирамо са ким нам се свиђа да причамо, а са ким не, на нама је одговорност да пронађемо решење за излаз из ове кризе у којој смо”, изјавио је Алексић.

Алексић истиче да иако је финални извештај ОДИХР обиман и врло критички настројен, он нема заблуду да ће било ко од странаца решити наше унутрашње проблеме, као и да је ипак сам ОДИХР потврдио да су сви помаци који су до сада направљени заправо минимални.

„Неће нико доћи уместо нас да реши проблеме у нашој кући, нити сам присталица тога да идемо и молимо било кога за помоћ”, рекао је он.

Алексић каже да ако власт заиста има толико подршку како тврде, онда нема никаквог разлога да се захтеви за поштене изборе не испуне.

„Међутим, ситуација је другачија. Да заиста имају толику подршку, не би вршили толики притисак на бираче, не би уценама доводили људе на митинге, нити би гушили медије и пресељавали људе из других места да гласају у Београду. А све те људе нема ко да заштити, нема ни полиције ни тужилаштва, нити иједне институције која може да заштити оне који се успротиве самовољи Српске напредне странке”, истиче он.

Алексић верује да ће се расплет преговора власти и опозиције вероватно знати већ сутра након састанка са председницом Скупштине Аном Брнабић, као и да ће у зависности од тога ускоро бити донета и одлука опозиције о учествовању на предстојећим изборима.

„Каква год одлука да буде, треба рећи да је власт одговорна за ову политичку кризу, као и да нас је власт приморала на компликоване правне процедуре како бисмо покушали да разрешимо кризу. Кључно питање је да ли сада, због куповине време од стране власти, уопште можемо да стигнемо до првих наредних избора да имплементирамо чак и оно што власт наводно прихвата”, закључује Алексић.