Алексић: Борба за поштене изборе је борба сваког човека који жели добро Србији

Aleksić Nova

Постоји начин да се изборни услови поправе и да се изађе из политичке кризе, али очигледно да од стране власти нема политичке воље за то, рекао је данас за телевизију Нова председник Народног покрета Србије и народни посланик Мирослав Алексић.

„Власт покушава да створи перцепцију да имају жељу да се нешто промени, међутим, суштински ништа није урађено да се поправе изборни услови. У петак ће бити позната наша одлука о учествовању на предстојећим изборима. После четири круга разговора и са минималним захтевима, све се свело на манипулацију власти и шибицарење“, каже Алексић.

Он додаје да је председница Скупштине Ана Брнабић после две недеље преговора изашла са нетачном тврдњом да смо ми одбили да избори буду 2. јуна.

„Ми смо још пре две недеље изнели као трећи захтев тај да сви предстојећи избори буду 2. јуна. Да су избори за годину дана ови разговори би били у реду. Позивам их ако су свесни ситуације, међународних притисака и подела у друштву, да схвате да из најбољих намера апелујемо на померање избора за јесен, као и да спроведемо кључне препоруке ОДИХР, па ко победи нека честита она друга страна“, каже Алексић.

Алексић је подсетио да је Брнабићева на првом састанку рекла да би било добро да власт и опозиција „почну да се слушају“.

„Она не чује нас и не реагује на наше предлоге. Били смо врло јасни и концизни. Предложили смо суштинске ствари као што је формирање независне комисије која би се бавила ревизијом бирачког списка, професионалним радом јавног сервиса, истовременим одржавањем свих избора на локалном нивоу. Баш зато што су одбили изашли смо са другим предлогом. Услова или има или их нема. Суштина је у условима, а не у датуму“, додаје он.

Према његовим речима, власт потврђује да немају намеру да омогуће грађанима да слободно бирају своје представнике.

Када је у питању извештај ОДИХР, Алексић истиче да се у њему наводи да се ствари не одвијају очекиваном динамиком и да су досадашњи помаци заправо минимални и додаје да је у питању критички и потпуно јасан став ОДИХР.

„Ми у Србији немамо институције и то је чињеница. Председница Скупштине нас данас пита како ћемо да докажемо да је било фантомских бирача. То треба да пита тужиоце, а не нас“, каже Алексић.

 Према речима Алексића, никаквих одговора нема, већ се само купује време.

„Наставак дијалога није споран за неке будуће изборе. Што се тиче избора 2. јуна, чини ми се да је петак дан кад ми морамо рећи наш став. Наставићемо и даље да се боримо јер је то наша обавеза. Молим грађане да схвате да је ово борба сваког човека који жели добро себи и Србији“, закључио је Алексић.