Ђорђе Станковић: Власт спрема крађу избора у Нишу миграцијом бирача

Увидом у сајт Републичке изборне комисије смо приметили да се смањује број бирача у Нишу, али и да се истовремено додају нова имена, односно нови бирачи из околине Ниша и из наше јужне покрајине Косова и Метохије, рекао је данас народни посланик и потпредседник Народног покрета Србије Ђорђе Станковић.

„Цео програм замене бирача у бирачком списку врше посланици Српске напредне странке која својим утицајем има директан контакт са припадницима Министарства унутрашњих послова (МУП), те тако присиљавају запослене да уписују бираче без процедуре“, предочио је Станковић.

Он је навео да је у Нишу одговорна за тај процес народна посланица Јелена Жарић Ковачевић која је одређена да „среди“ спискове за локалне изборе.

„Знамо да је нови намесник у Нишу од скора поново министар полиције Братислав Гашић и утолико је цела ова процедура убрзана и олакшана, а притисак на раднике МУП-а је огроман“, навео је Станковић.

Листа која је у Нишу за парламентарне изборе носила име Александар Вучић не сме да овог пута буде тако названа јер, како је изјавио Станковић, незамисливо је да се у Немачкој и Француској на локалним изборима кандидују Макрон и Шолц против неког локалног представника у општинама.

„Осим сређивања бирачког списка и имена листе, још неки захтеви ће бити на листи захтева за обезбеђење изборних услова у Нишу коју ћемо представити грађанима у марту“, најавио је Станковић.

Он казао да ће, према доступним информацијама, избори највероватније бити почетком јуна јер је радницима градске управе забрањено да узимају одморе у том периоду због избора који следе.

Шефица правног тима „Србија против насиља“ у Нишу и будућа народна посланица Ана Ераковић позвала је тужилаштво и унутрашњу контролу да покрену истраге и утврде на који начин се уписују бирачи и ко је налогодавац, као и полицију да уради теренску контролу, односно провере становања новопријављених бирача.

„Имамо још једну ситуацију која је показатељ непоштовања закона. Наиме, Скупштина града Ниша у свом саставу има одборнике Марка Миленковића и Јована Милића који су променили пребивалиште док су и даље су одборници, што је у супротности са Законом о локалним изборима. Поред тога и функције су им дуплиране“, изнела је Ераковић.

Она је нагласила да је невероватно да је Марко Миленковић 24. јануара 2024. године постао одборник у Нишу и на тој позицији остао, иако је потом постао одборник и председник Скупштине општине Житорађа, као и да је Јован Милић је саветник у Министарству за науку и технологију и да се преселио у Београд.

„Позивам председника скупштине Бобана Џунића да тим одборницима констатује престанак мандата“, изјавила је Ераковић.