Ауторски текст Жарка Ристића

Žarko Ristić - NArodni pokret Srbije KiM

Где нестаде гувернерка са платом од око 700.000 динара, док се динар укида на територији њених предака?

Док Срби са Косова и Метохије у потпуном безнађу чекају своје бедне пензије, минималце, дечије додатке и друге видове социјалне помоћи, у исто време власти у Београду покушавају да смисле што убедљивији изговор за још један пораз.

Пред нашим очима се одвија и предаја динарског монетарног суверенитета на територији КиМ, али то „не узбуђава“ и нашу гувернерку.

Власт се опет неспретно „вади“ на Бриселски споразум, потписан од стране Ивице Дачића, а зна се да њиме није чак ни уређена област монетарних власти.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић још једном је показао да је позоришни лутак на конопцу у представи развлашћивања свих ингеренција Републике Србије на КиМ.

Иако Србија још увек има Народну банку Србије (НБС), иако је њена гувернерка рођена у Вучитрну на КиМ, иако је тамо завршила и основну школу, гимназију, па и Економски факултет у Приштини, она то не сматра довољним разлогом да се огласи по овом питању.

Ни компетенције, а ни моралних скрупула нема ова власт. Могуће је да је гувернерка отишла до Крчединске Аде, да се лично увери да су говеда спашена, јер тренутно не видим ниједан други разлог као оправдање за ово ћутање.

Надлежности НБС и њене гувернерке су схваћене искључиво као рекламирање протоколарних успеха, нове фризуре, новог намештаја у кабинету. Међутим, основна надлежност сваке централне банке је да уведе монету, а потом да се бави контролом њеног промета, да потписује међународне споразуме и ратификује међународне конвенције.

Ако се већ хвали динаризацијом монетарног система и повећањем динара као средством плаћања, да ли је онда укидање динара на територији КиМ срамота, пораз или знак за узбуну?

Гувернерка је препустила оглашавање по овом питању неуким аналитичарима и политичким пајацима. У тренуцима укидања динара на територији КиМ, она заборавља своје стварне надлежности, заборавља да се до скора хвалила како поштује Базел 1, Базел 3, да је пуноправна чланица Међународне организације за заштиту корисника финансијских услуга и много чега још, што би било од значаја да се баш сада искористи у одбрану српских интереса.

У време када такозване власти покушавају да укину динар у јужној српској покрајини, Србима се препоручује да своје бедне текуће рачуне наставе да користе, али у експозитурама на територији Србије, јер другог лека за њих нема.

Макар мала протестна нота, било какво конструктивно саопштење, препорука неког од преплаћених чланова из Савета гувернера НБС, ништа од тога нема. Само мук и ћутање.

Ако сте већ повукли Србе из полицијских снага, ако сте предали и неке симболе државности, немојте нам укидати бар право на хлеб. Хлеб и лекове ми морамо куповати за српске динаре, све исто као и у Београду. Не дозволите да се понавља 1993. година када смо због погрешних одлука политичара, ћутања пред надолазећом инфлацијом, стајали у редовима и куповали за бонове и тачкице.

Немојте нас остављати на милост и немилост Петру Петковићу и Аљбину Куртију.
Жарко Ристић
Члан председништва
Народног покрета Србије